Categoriearchief: Varia

Plantjes en zaden ruil dag

Beste collega tuiniers,

Op de zaterdagen 19 april en 31 mei is er weer een ruilochtend moestuinplantjes / zaden op het pleintje van de BAT IJpelaar. Deze ochtenden starten om 10.00 en duren tot 12.00. Het is niet de bedoeling om geld te vragen voor je plantjes / zaden.

Uiteraard is er koffie / thee aanwezig en hopelijk ook een zonnetje. 🙂

Hopelijk tot dan!

Met hartelijke groet,

Dianne van Deursen

Wat te doen met aardappelloof?


Aardappelloof kun je beter niet zelf composteren. Er kan een
besmetting zijn met aardappelziekte en die wil je niet verder
verspreiden. Het loof kan wel in de gft-container omdat dit afval op
hoge temperatuur gecomposteerd wordt.
In het huishoudelijk reglement staat:
4.3 Er mogen uitsluitend gezonde en geschikte (delen van) gewassen gecomposteerd worden;
Aardappelgewassen, koolstronken en tomatenstronken dienen na de teelt zo snel mogelijk van de tuin verwijderd te worden.

Oergroen

Oergroen is het voedselbos in Chaam.

Een voedselbos is een productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels ed.) voor de mens als voedsel dienen.

Daarnaast hebben we een kwekerij waar we nieuwe voedselbos bomen planten en verzorgen voor in nieuwe voedselbossen. Om optimaal gebruik te maken van het land groeien we ook groenten.  

Mensen die alvast groen bezig willen zijn kunnen in Chaam aan de slag. Het is geheel vrijblijvend, en bijna net als in een eigen moestuin.

Meld je aan via: www.oergroen.nl

Naaktslakken in de tuin

Hoe kom je van naaktslakken af?

Door alle regen van de laatste maanden hebben Nederlandse tuinen nu te lijden onder een ware naaktslakkeninvasie. Wat doe je ertegen?

Artikel Volkskrant van Loethe Olthuis, 5 augustus 2021

Afbeelding: Beeld Sophia Twigt

Een paar naaktslakken horen in je tuin. Maar hoe natter het weer, hoe vaker ze tevoorschijn komen. En dat is dit jaar erg vaak. Sierplanten zoals lupines, hosta’s of ridderspoor worden in een nacht gereduceerd tot zielige stompjes. Ook moestuinbezitters kunnen erover meepraten. Aardbeien, courgettes, pompoenen en sla zijn meer gat dan blad: slakken hebben duizenden tandjes.

Huisjesslakken, daar is niks mis mee. Die eten over het algemeen alleen dood, organisch materiaal, zoals gevallen bladeren. Ze zijn bovendien overdag actief, waardoor ze worden gegeten door merels, lijsters en eksters.

Maar naaktslakken lusten ook levende planten. Omdat ze gevoeliger zijn voor uitdroging doen ze overdag een dutje – onder bladeren, plantenpotten (check regelmatig: witte bolletjes zijn slakkeneitjes) of onder de grond. In de schemering komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar jonge, malse blaadjes.

Bladeren die de grond raken zijn het gemakkelijkst, maar naaktslakken zijn ook uitstekende klimmers. Je vindt ze zelfs bovenin een zonnebloem van twee meter. Naaktslakken worden alleen gegeten door sommige nachtdieren: spitsmuizen, padden, kikkers en egels. Lok een egel naar je tuin en je bent in één klap van het naaktslakkenprobleem af. Op internet vind je genoeg tips hoe je dat doet.

Ouderwetse korrels

Wat kun je verder doen tegen slakken? ‘Ouderwetse’ slakkenkorrels op basis van metaldehyde zijn af te raden. Ze zijn niet alleen giftig voor slakken, maar ook voor ander bodemleven en voor kikkers, vogels, egels, huisdieren en mensen. Slakkenkorrels op basis van ferrifosfaat, zoals Escar-Go van Ecostyle zijn weliswaar onschadelijk voor andere dieren, maar doden ook huisjesslakken en breken af als het regent.

Er zijn alternatieven, zoals de bierval. Graaf een jampotje met bier in en de slakken kukelen erin en verdrinken. Dat werkt prima, als je niet te veel naaktslakken hebt. Anders kruipen ze over de slakkenlijken de pot gewoon weer uit.

Naaktslakken vinden hun voedsel op geur. Door ‘geurbommetjes’ te planten als bieslook, goudsbloem, knoflook, lavendel, munt, ooievaarsbek, Oost-Indische kers, salie en tijm kunnen de slakken hun favoriete hapjes niet meer goed ruiken. Oma’s knoflookthee werkt volgens hetzelfde principe: laat een fijngehakte knoflookbol op 1 liter kokend water trekken, afkoelen en zeven en bespuit kwetsbare planten ermee. Dit moet wel herhaald worden na elke regenbui.

Slakken houden niet van een korrelige, harde ondergrond: gehakte eierschalen, ouderwets koffiedik (senseo- en espresso maalsel is veel te fijn), kattengrit, schelpen, cacaodoppen of zelfs grof zand om je planten strooien helpt. Eventjes. Want na een regenbuitje zijn deze obstakels vaak alweer weggezakt. En een beetje hongerige naaktslak laat zich niet tegenhouden door een streepje koffiemaalsel, je moet er dus echt véél van strooien. Je moestuinplanten kun je beschermen met speciaal fijnmazig slakkengaas, maar mooi is anders.

Beproefde methode

Een prijzige oplossing is het plaatsen van koperen ringen om je planten. Je vindt ze online en in tuincentra. Slakken zouden daar een elektrisch schokje van krijgen dat ze afschrikt. Een goedkopere oplossing is kwetsbare planten als hosta’s in gladde, kunststof potten zetten waar slakken lastig tegenop komen. Smeer er eventueel nog een randje vaseline op. Jonge plantjes? Zet er plastic yoghurtbekers-zonder-bodem overheen.

Een beproefde methode is elke avond bij schemering een ‘rondje slak’ door de tuin lopen. Of leg een halve uitgeholde meloen of komkommer neer, een groot stuk nat karton kan ook, als het maar vochtig is. ’s Morgens kun je de slakken die zich daar hebben verzameld, met meloenschil en al, oprapen en bijvoorbeeld in de kliko gooien. Ze met een snoeischaar doorknippen is ook effectief.

Zielig? Misschien. Maar zout of azijn gebruiken, ook een ‘ouderwets’ advies, is nog veel zieliger en bovendien slecht voor de grond. Het meest diervriendelijk is de verzamelde slakken weer uitzetten, op minstens een kilometer van je tuin.

Word je echt wanhopig? De meest effectieve oplossing zijn aaltjes (nematoden): parasieten die de slakken van binnenuit infecteren waardoor ze het loodje leggen. Aaltjes komen al van nature voor in je tuin, maar niet in grote hoeveelheden. Ze zijn niet giftig voor het milieu of andere dieren. Ze zijn online te koop, of bij een tuincentrum. Er zijn verschillende soorten, maar vooral de Phasmarhabditis hermaphrodita werkt prima tegen naaktslakken. Aaltjes overleven de winter en zijn dus volgend jaar ook nog actief.

Open dag

G0015341
Oud BAT-voorzitter Willy Willemsen

 

Zonovergoten was het niet, deze vroege zomerdag van 2015, maar zonnig was de stemming beslist. De open dag op complex Wisselaar was erg gezellig en inspirerend.

G0025348
Om een idee te geven wat hier zoal groeit en bloeit.

 

Bij binnenkomst zie je al meteen een tafel vol tuinproducten, stoelen en tafels vol hapjes en drankjes en heel veel pratende leden van andere complexen die deze dag aangrepen om elkaar eens te ontmoeten. Zo ook onze oud voorzitter Willy Willemsen en het voltallige hoofdbestuur van onze vereniging.

DSC_0012
Het huidige BAT bestuur. Pierre Engelen staat er niet op maar kwam er wat later bijstaan.

 

De kersen worden rood en de asperges gaan dood, maar er valt nog veel oogst te zien en te proeven. Dat is voor collega tuinders bepaald geen nieuws maar voor de buurtbewoners wel. Een aardige mevrouw van een paar huizen verderop vraagt zich hardop af hoe het kan dat je zo veel groente kan telen op zo’n tuintje. Het assortiment komt aardig overeen met dat van Albert Heijn en dat verbaasd haar. Mij verbaast het dat er nog mensen rondlopen die dit niet weten, maar ik behoor ook tot een trotse vereniging van Bredase volkstuinders die nauwelijks oog heeft voor het groente aanbod van de supermarkt.

DSC_0010
Feest rondom het prachtig verbouwde tuinhuis.

 

Ik kom heel wat bekenden tegen en loop mee om te kijken naar de prachtige kas van Hugo Linskens, die straks de BAT-site van me gaat overnemen, waar hij een pracht van een bevloeiingssysteem heeft staan voor zijn verschillende soorten pepers. Het is een nieuw systeem, speciaal voor in de kas, wat ik nog niet eerder gezien heb en ik zie ook hoe goed het werkt.

En ik bekijk de wonderbaarlijk mooie tuin van Toon, die een heel mooie combinatie heeft gemaakt van een siertuin en een moestuin. Het is een grote tuin met veel verrassende plekjes en zelfs een grasveldje met glijbaan voor de kleinkinderen onder de fruitbomen.

DSC_0004
De tuin van Toon. Althans een derde deel daarvan.

 

En ik zie overal collega tuinders staan praten op de tuinen over alles wat met tuinieren te maken heeft. Je zou denken dat je ooit wel eens uitgepraat raakt over plantjes en bloemetjes maar niets is minder waar. Dat is nou het leuke van bij elkaar op visite gaan. En daar is zo’n dag ook voor bedoeld.

DSC_0008
Bij elkaar op de tuin kijken en zien hoe een ander het doet.

 

Eigenlijk zouden alle complexen dit soort dagen moeten organiseren. Verspreid over het jaar, zodat we makkelijk bij elkaar langs kunnen komen om te kijken hoe het er op een ander complex aan toe gaat. Dit is beslist een idee voor de toekomst, maar nu was het vooral genieten bij de tuinders van Wisselaar. Hopelijk volgend jaar weer een open dag.