Alle berichten van Hugo Linskens

Volkstuinieren, je lust en je leven

Van wadi tot wildplukken en wormenhotel

Volkstuinieren is leuk, dat hoeven we u niet te vertellen. Wat misschien wél leuk is om te weten, is dat wij, enthousiaste volkstuinders op tuinpark Amstelglorie in Amsterdam, een boek hebben geschreven: Volkstuinverhalen, over het groene stadsleven. Al het mooie van volkstuinieren komt voorbij: zaaien en kweken, koken met onkruid (voor jezelf en voor je tuin), natuureducatie, wildplukken met kinderen, een Air Bee ’n Bee voor solitaire bijen, een levend archief van inheemse planten, wonen in een tiny house, thee uit eigen tuin, koken met eigen oogst of die inmaken om er later van te genieten, composteren voor het hele park, tuinhulpen kweken in een wormenhotel, hergebruik en upcycling, het bijzondere van de Wolkerstuin, waden en wadi’s, begroeide daken en een portret van pioniers in natuurlijk tuinieren. Om al deze initiatieven te ontdekken, te beschrijven en te fotograferen hebben we veel tuinparken bezocht: in en rond Amsterdam, maar we reden ook naar Den Helder, Groningen, Utrecht en Dordrecht.

De volkstuin heeft de toekomst

Het boek sluit af met een stuk over het belang van de gezamenlijke werkbeurten en de toekomst van de volkstuin. Want dat is de reden waarom wij Volkstuinverhalen schreven: volkstuinders onderhouden een mooi stuk groen dat veel betekent voor de stad en hun bewoners. Ze zijn pareltjes van biodiversiteit, tafeltje-dekjes voor vogels en vlinders. Dat groen moet je koesteren. Fred Haaijen, stadsecoloog in Amsterdam en zelf al 35 jaar volkstuinder op tuinpark Buikslotermeer, schreef het voorwoord. Hij weet als geen ander hoe volkstuinen bijdragen aan de biodiversiteit en een natuurlijke balans.

Over de auteurs

Hun tuinhuis werd een schrijvershuis:

Marieke de Geus is bekend van haar blog Volkstuinverhalen, waarin zij schrijft over de avonturen die ze in haar stadstuin beleeft. Met haar verhalen en foto’s heeft ze al menig persoon geïnspireerd ook te gaan volkstuinieren. Volkstuinverhalen.nl
Suzanne de Boer probeert als stadsboerin met Bees, Birds & Butterflies mensen te enthousiasmeren van hun tuin een dierentuin te maken. Beesbirdsbutterflies.nl

Over het boek

Door te laten zien welke mooie initiatieven er allemaal op tuinparken worden ondernomen, is Volkstuinverhalen eigenlijk een warm pleidooi voor het behoud van deze parken. Het boek telt 192 pagina’s gebonden in hardcover, heeft twee leeslinten en is in fullcolour uitgevoerd. Het verschijnt op 23 mei bij KNNV uitgeverij en is voor € 21,95 verkrijgbaar bij de boekhandel en via bol.com.

Westerpark – twee nieuwe imkers

Begin deze maand zijn twee tuinierders van het BAT-complex Westerpark geslaagd voor hun diploma imker ofwel de Basiscursus bijen houden.
Na een cursus van een jaar, waarin zij vanaf mei ook ieder een eigen bijenvolk op de moestuin hebben staan, mochten zij 6 oktober hun diploma in ontvangst nemen op de BijenBoerderij te Strijbeek.
Wij feliciteren dan ook Angela en Michel met hun behaalde diploma!
 

Jubileum Wedstrijd POMPOEN en ZONNEBLOEM kweken


Op een aantal complexen zien we elk jaar weer tuinders die proberen elkaar de loef af te steken met het kweken van grote pompoenen en zonnebloemen.

In het kader van ons 100-jarig jubileum organiseren we een wedstrijd voor wie de grootste pompoen en de hoogste zonnebloem kweekt op hun moestuin.

Te winnen zijn waardebonnen van de Intratuin t.w.v. 100,-
50,- en 25,- euro. Uiteraard zullen de winnaars met foto een plaats krijgen op onze website.

OPEN DAG 100 JAAR B.A.T.

OPEN DAG
Zaterdag 23 juni 2018, van 10:00 – 16:00 h.

In het kader van het 100-jarig bestaan van onze vereniging nodigen wij u van harte uit om een kijkje te komen nemen op een of meerdere van onze gezellige volkstuincomplexen. Kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Dezelfde passie en bezigheid schept een band, of je nu jong bent of oud, man of vrouw. Onze leden zijn een vrolijke mix van mensen van verschillende afkomst en culturele achtergrond. Samen tuinieren is samen (laten) groeien.

Voor meer informatie zie onze speciale webpagina ‘100 JAAR B.A.T.’ die alle verdere details geeft van de geplande activiteiten en festiviteiten.

Dhr. P. Mackenbach met pensioen

Vanaf zaterdag 7 oktober 2017 kon onze tuinvriend Piet Mackenbach – van het complex Geeren Noord – gaan genieten van zijn pensioen. De middag ervoor hadden we met ons drieën (Wim, Rene en Riet)  honderden ballonnen opgeblazen (zie de foto’s). Door het slechte weer moesten de balonnen een nacht in het tuinhuis van Wim logeren. De volgende morgen om 08:00 uur zijn Rene en Wim begonnen om de ballonnen naar de tuin van Piet over te hevelen en de slingers op te hangen. Piet was door zijn vrouw naar zijn tuin gelokt onder het mom van tomaten halen, “want dan hoef ik niet naar de winkel want die ons zijn veel lekkerder”. Op het complex was Piet aangenaam verrast en vond het schitterend (zie zijn grote glimlach en de bijbehorende foto’s). De voorpret was leuk en toen we het gezicht van Piet zagen waren de blaren van het dichtknopen van de ballonnen, snel vergeten.  Nog vele plezierige tuinjaren met elkaar toegewenst.
Door: Riet Serier