March against Monsanto

march-against-monsanto-home

Monsanto is een van de grootste producenten van landbouwgif, genetisch gemanipuleerde gewassen, bewerkte zaden en tal van andere bedenkelijke producten, maar ook een bedrijf dat patenten tracht te verwerven op ons voedsel. Broccoli, bijvoorbeeld, is hun eigendom. Zij kunnen, en willen, het telen van eigen groente op den duur bij wet laten verbieden en krijgen zo greep op ons gehele assortiment aan voeding.

Dat dit niet onopgemerkt bleef lag voor de hand. Aanvankelijk kon niemand geloven dat een dergelijk Orwell-achtig scenario werkelijkheid kon worden. Totdat duidelijk werd dat dit geen fantasie of droom was maar keiharde werkelijkheid. Een opstand tegen Monsanto was het gevolg. Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen deze praktijken en hopen zo hun overheden aan te sporen tot een krachtig optreden tegen dit bedrijf.

En niet zonder succes. Door deze protest marsen werd de politiek in Europa wakker geschud en verhinderde het Europees hof, onlangs nog, dat Monsanto juridische claims kon leggen op een verbod van de gevaarlijkste vergiften die ons, via grootschalige landbouw en kleinschalige bestrijding van onkruid (Roundup) kon verzieken.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van Greenpeace.

Anna Veraart, een van onze leden van complex IJpelaar, wees ons op een aanstaande mars te Eindhoven. Over de gehele wereld worden dergelijke marsen georganiseerd en wij, als tuindersvereniging, kunnen daar alleen maar volmondig achter gaan staan. We hopen ook dat veel leden gehoor geven aan de oproep om in opstand te komen tegen dit levensgevaarlijke bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *