Natuurlijk evenwicht

IMG_0814
Duivenvraat op een koolplant. Elk jaar opnieuw een bron van ergernis voor menig tuinder.

 

Het is onderhand tijd om de koolplantjes (onder glas) op de tuin te zetten zodat ze alvast wat kunnen afharden. De aardappels zitten over het algemeen al in de grond en het zal niet lang meer duren eer de eerste insecten, muizen en duiven zich op onze teelt storten om alles kaal te vreten. In de loop der jaren heeft iedereen hier al de nodige ervaringen mee opgedaan en elk jaar opnieuw zie je iedereen weer slepen met netten, vallen en hier en daar zelfs met gif om nog iets over te kunnen houden van je aanplant. Het lijkt ook elk jaar erger te worden en iedereen heeft wel eens een duiven, muizen of rupsenplaag mee mogen maken.

De belangrijkste reden van zo’n plaag is wel dat het op de complexen vaak ontbreekt aan natuurlijke vijanden van de plaaggeesten. Ze kunnen zich in zo’n geval makkelijk vermenigvuldigen en zich tegoed doen aan onze aanplant. De omstandigheden zijn dan ideaal voor een overpopulatie van muizen, duiven en andere soorten schadelijke dieren voor de tuinder. Een enkele muis of duif richt nauwelijks schade aan, maar een kolonie kan makkelijk een heel complex leegvreten.

salade4Je kunt dan de poes van thuis meenemen om hem muizen te laten vangen. Maar de gemiddelde huiskat is zo verwend met Chappie extra dat de muis echt naar hem toe zal moeten komen wil hij hem nog gaan vangen.

Of je kunt halverwege de dag de brandweer bellen om te vragen of ze je huisdier uit de boom willen halen.27-zijlvest3 In beide gevallen kun je er van uitgaan dat je nog geen moer bent opgeschoten met, bijvoorbeeld, het bestrijding van een muizenplaag.

Om echt iets aan zo’n plaag te kunnen doen heb je een echte natuurlijke vijand nodig. Bijvoorbeeld een torenvalk. Die is dol op muizen en duiven en zal beslist een tuincomplex ervaren als een walhalla. De vraag is echter hoe je zo’n prachtig roofdier op je tuin krijgt. Doorgaans zijn ze niet zo dol op de aanwezigheid van mensen en blijven om die reden ver van een tuincomplex weg. Alleen wanneer er voedselschaarste optreedt zullen ze hun jachtgebied gaan vergroten en heb je kans dat ze dan ook je tuin aandoen.

WP_20150409_010Maar het wordt voor een torenvalk een stuk aantrekkelijker als hij en zij een nest op het tuincomplex hebben. En dat blijkt mogelijk gemaakt te kunnen worden. Je moet dan wel een nest voor hen gaan bouwen en ergens op de tuin onder zien te brengen.

WP_20150409_016Het bestuur van onze vereniging heeft zich daar eens in verdiept en heeft alle complexbesturen gevraagd naar hun behoefte aan zo’n oplossing. Acht complexen gaven aan graag zo’n nestkast te willen hebben en nu zijn er dus acht nestkasten besteld, en binnen, om tot gerichte actie over te kunnen gaan.

Vandaag werd er al een eerste kast aangebracht in een boom op het complex IJpelaar. Voorzitter Theo (Speet) maakte er eigenhandig nog een uilenkast bij en zorgde, met enkele medetuinders, ervoor dat de kasten op hun plaats kwamen te hangen. Ook op de andere zeven complexen zal dat spoedig gaan gebeuren.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk om er voor te zorgen dat niemand meer gif gebruikt voor bestrijding van, bijvoorbeeld, muizen. Een torenvalk kan daar niet tegen en zal ziek worden of zelfs sterven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *