Fantastisch Tiengemeten 2014

veld 1
Aardappelen rapen zoals wij dat gewend zijn. Maar dan in het groot. Met zo’n prachtige boeren dochter erbij zal niemand klagen.

Afgelopen weekeind was het weer feest op Tiengemeten. Daar voltrok zich de zoveelste oogstdag vol nostalgie, mooie plaatjes, streekproducten en vooral veel kennis over telen, bemesten, oogsten en bewaren. Voor een volkstuinder is dit de dag om antwoorden te krijgen op vragen die alleen door kenners beantwoord kunnen worden. En die lopen hier rond. Daarnaast is het ook wel eens leuk om jezelf even een echte boer te voelen wanneer je op de trekker stapt.

Aardappelen oogsten met een oude trekker, of zelf rapen, een broodje bakken met graan wat je zelf van het land gehaald hebt, alles te horen krijgen over het nut van pootaardappelen, resistentie en biologische ziektebestrijding, etc. etc. Het zijn zomaar een paar dingen die me die dag voor de voeten kwamen. Vooral de oudere boeren weten veel en hebben er plezier in om er over te vertellen.

DSC_0112
Een volle kar graan dat zo van het land af komt. De schoven worden bij het landbouwmuseum verder verwerkt tot graan en later tot meel. Daarna kun je naar de bakker om je eigen geoogste brood te gaan bakken in de veldoven.

En dan al die oude paard en wagens. Werken met paarden is hier, tijdens de oogstdag, de gewoonste zaak van de wereld en dat zal je niet snel beleven op de volkstuin. Alles gaat hier in het groot, maar dan op de schaal die destijds gehanteerd werd door de keuterboeren waar Nederland rijk aan was.

DSC_0132
Graan dorsen met de trekker.
DSC_0171
Op het grote veld bij de Héléna hoeve, waar het landbouwmuseum is onder gebracht, staat de bakker met zijn veldoven de hele dag broodjes te bakken. Maar ook speculaas en eierkoeken. Rechts zie je de markt met streekproducten. Alles wat je hier aantreft komt van het land. En dat geeft eindeloze gesprekken over tuinieren en lekker eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *