Van kool tot zuurkool

Zuurkool maken is een dankbaar en smakelijk proces dat eigenlijk uit twee delen bestaat. In eerste instantie het telen van geschikte kolen en in tweede instantie het verwerken van de witte kool tot zuurkool.

DCIM100MEDIAWe beginnen bij het begin. Je hebt geschikt zaad en een zaaibakje en dat bakje zet je medio Maart onder glas, in de kas of koude bak, en met een beetje warmte begint het al na een paar dagen te kiemen.  Als de jonge plantjes twee echte bladeren hebben (vier inclusief kiemblad) kun je ze gaan oppotten.

DCIM100MEDIA

Ik gebruik daar een potjespers voor. In het filmpje hieronder kun je zien hoe dat werkt. De potjes gaan in een bak en die gaat weer terug in de kas.

DCIM100MEDIA

Met tal van andere plantjes staat de kool voorlopig in de kas en in die periode leer je waar de uitdrukking ‘groeien als kool’ vandaan komt. De koolplantjes winnen de groeiwedstrijd ruimschoots van hun concurrenten.

DCIM100MEDIAZo rond Mei (ik hou altijd de IJsheiligen als kalender aan) kunnen de plantjes, die dan al behoorlijk fors zijn, de volle grond in. Om te voorkomen dat de duiven alles opvreten doe ik er in het begin nog even een plastiektunnel overheen zetten. Dat helpt ook goed bij een vorst-verrassing. Ik plant altijd meer kool dan ik voor de zuurkool nodig heb, want het komt toch wel op. Op deze wijze weet ik zeker dat ik aan mijn gewenste kilo’s kom. Ik reken zeven kilo kool voor één vat zuurkool en omdat ik twee vaten vul heb ik dus 14 kolen van ten minste een kilo nodig. Maar het kan zomaar gebeuren dat je kolen van vierenhalve kilo krijgt en ik heb er al eens een gehad van bijna zeven kilo.

DCIM100MEDIA

In deze oogst had ik ruim 20 kilo kool. Veel meer dan ik zelf kon eten en daarom kon ik er wat vrienden blij mee maken. Wat ik niet nodig had kon ook verwerkt worden tot een mooie basis voor een heerlijke Aziatische rijstschotel en weet ik wat allemaal niet meer. De geoogste kolen moeten een week op het land blijven liggen om af te sterven. Daarna kun je ze pas verwerken.

Het recept

zuurkool-recept-724x1024
Klik op de afbeelding om de pagina te vergroten zodat deze leesbaar wordt. Je kunt hem dan ook downloaden.

De bereidingswijze

Klik op de afbeelding om de pagina te vergroten
Klik op de afbeelding om de pagina te vergroten
Klik op de afbeelding om de pagina te vergroten.
Klik op de afbeelding om de pagina te vergroten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *