In de krant

krant

Zalig zijn zij die een krant hebben. In dit geval BN/De Stem. Dan begin je je ochtend met een mooi verslag over de open dag van de tuinders van Wisselaar. Geen echt nieuws, voor ons, maar wel heel leuk om te lezen en te zien. Menig Bredanaar weet weer dat we als vereniging bestaan en wie nog nooit op een van onze tuinen is geweest weet nu wat er zich achter die hekken afspeelt, waar ze elke dag voorbij fietsen.

Open dag

G0015341
Oud BAT-voorzitter Willy Willemsen

 

Zonovergoten was het niet, deze vroege zomerdag van 2015, maar zonnig was de stemming beslist. De open dag op complex Wisselaar was erg gezellig en inspirerend.

G0025348
Om een idee te geven wat hier zoal groeit en bloeit.

 

Bij binnenkomst zie je al meteen een tafel vol tuinproducten, stoelen en tafels vol hapjes en drankjes en heel veel pratende leden van andere complexen die deze dag aangrepen om elkaar eens te ontmoeten. Zo ook onze oud voorzitter Willy Willemsen en het voltallige hoofdbestuur van onze vereniging.

DSC_0012
Het huidige BAT bestuur. Pierre Engelen staat er niet op maar kwam er wat later bijstaan.

 

De kersen worden rood en de asperges gaan dood, maar er valt nog veel oogst te zien en te proeven. Dat is voor collega tuinders bepaald geen nieuws maar voor de buurtbewoners wel. Een aardige mevrouw van een paar huizen verderop vraagt zich hardop af hoe het kan dat je zo veel groente kan telen op zo’n tuintje. Het assortiment komt aardig overeen met dat van Albert Heijn en dat verbaasd haar. Mij verbaast het dat er nog mensen rondlopen die dit niet weten, maar ik behoor ook tot een trotse vereniging van Bredase volkstuinders die nauwelijks oog heeft voor het groente aanbod van de supermarkt.

DSC_0010
Feest rondom het prachtig verbouwde tuinhuis.

 

Ik kom heel wat bekenden tegen en loop mee om te kijken naar de prachtige kas van Hugo Linskens, die straks de BAT-site van me gaat overnemen, waar hij een pracht van een bevloeiingssysteem heeft staan voor zijn verschillende soorten pepers. Het is een nieuw systeem, speciaal voor in de kas, wat ik nog niet eerder gezien heb en ik zie ook hoe goed het werkt.

En ik bekijk de wonderbaarlijk mooie tuin van Toon, die een heel mooie combinatie heeft gemaakt van een siertuin en een moestuin. Het is een grote tuin met veel verrassende plekjes en zelfs een grasveldje met glijbaan voor de kleinkinderen onder de fruitbomen.

DSC_0004
De tuin van Toon. Althans een derde deel daarvan.

 

En ik zie overal collega tuinders staan praten op de tuinen over alles wat met tuinieren te maken heeft. Je zou denken dat je ooit wel eens uitgepraat raakt over plantjes en bloemetjes maar niets is minder waar. Dat is nou het leuke van bij elkaar op visite gaan. En daar is zo’n dag ook voor bedoeld.

DSC_0008
Bij elkaar op de tuin kijken en zien hoe een ander het doet.

 

Eigenlijk zouden alle complexen dit soort dagen moeten organiseren. Verspreid over het jaar, zodat we makkelijk bij elkaar langs kunnen komen om te kijken hoe het er op een ander complex aan toe gaat. Dit is beslist een idee voor de toekomst, maar nu was het vooral genieten bij de tuinders van Wisselaar. Hopelijk volgend jaar weer een open dag.

Bijenvolk op de tuin

WP_20150601_005

Op complex Ypelaar streek laatst een compleet bijenvolk neer in het appelboompje van Jan (Faber). Zo’n boompje ziet er dan meteen anders uit en je laat het wel uit je hoofd om er nog even naar toe te lopen. De boom, vol bijen, van Jan vormde op dat moment meteen een probleem op de tuin.

WP_20150601_017
Ika van Beest

Maar op complex Ypelaar hebben we een ervaren imker rondlopen, mits die niet op vakantie is, en die is juist dolblij met zo’n bijenvolk. Wilma, onze imker op Ypelaar, was met vakantie en Jan zat opgescheept met een zoemende appelboom. Maar geen nood. Ika van Beest, een vriendin van Wilma, en eveneens imker, werd gebeld en zo kwam het hele bijenvolk die zelfde dag nog in een kast terecht.  En dat heeft zo zijn voordelen. Bijen op de tuin zorgen voor bestuiving van de gewassen en daar doe je, als tuinder, natuurlijk je voordeel mee. Maar nog belangrijker is dat bijen het nog steeds erg moeilijk hebben met overleven.

WP_20150601_011

Door het gebruik van zeer schadelijke gifsoorten, die o.a. door Monsanto en Bayer geproduceerd worden op een industriële schaal, sterven volkeren massaal en wereldwijd af in gebieden waar intensieve landbouw bedreven wordt. Op een volkstuinen complex, waar werken met gif zo goed als tot het verleden behoort, maken bijen meer kans om te overleven en zorgen ze gelijk voor de bestuiving van onze gewassen.

Jos Gubbels, van complex Plaswijk, vertelde ons dat al een paar jaar geleden in een filmpje dat we speciaal hierover voor de leden van de BAT maakten (zie hieronder).

Lang niet alle tuincomplexen hebben plaats voor zo’n mooi bijenkotje, zoals Jos dat heeft op Plaswijk, maar vaak kun je vast wel ergens een of twee kasten plaatsen op een complex. Op complex Ypelaar hebben we daar een stukje tuin voor opgeofferd. We zijn daar dan ook verzekerd van een uitstekend bestuiving van de gewassen.

Krijg je te maken met een bijenvolk dat op je tuin neerstrijkt, bel dan een imker. Die weet er altijd raad mee. Maar je zou ook kunnen overwegen om zelf een cursus bijenhouden te volgen. Je kunt dan de imker van je eigen tuincomplex worden en, behalve zorgen voor bijen op de tuin, ook nog bijenhoning kunnen verkopen aan je medetuinders. Zo snijdt dan het mes aan alle kanten en buig je een probleem om tot een zegen.

Ingezonden door Hermien Oomens