March against Monsanto

march-against-monsanto-home

Monsanto is een van de grootste producenten van landbouwgif, genetisch gemanipuleerde gewassen, bewerkte zaden en tal van andere bedenkelijke producten, maar ook een bedrijf dat patenten tracht te verwerven op ons voedsel. Broccoli, bijvoorbeeld, is hun eigendom. Zij kunnen, en willen, het telen van eigen groente op den duur bij wet laten verbieden en krijgen zo greep op ons gehele assortiment aan voeding.

Dat dit niet onopgemerkt bleef lag voor de hand. Aanvankelijk kon niemand geloven dat een dergelijk Orwell-achtig scenario werkelijkheid kon worden. Totdat duidelijk werd dat dit geen fantasie of droom was maar keiharde werkelijkheid. Een opstand tegen Monsanto was het gevolg. Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen deze praktijken en hopen zo hun overheden aan te sporen tot een krachtig optreden tegen dit bedrijf.

En niet zonder succes. Door deze protest marsen werd de politiek in Europa wakker geschud en verhinderde het Europees hof, onlangs nog, dat Monsanto juridische claims kon leggen op een verbod van de gevaarlijkste vergiften die ons, via grootschalige landbouw en kleinschalige bestrijding van onkruid (Roundup) kon verzieken.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van Greenpeace.

Anna Veraart, een van onze leden van complex IJpelaar, wees ons op een aanstaande mars te Eindhoven. Over de gehele wereld worden dergelijke marsen georganiseerd en wij, als tuindersvereniging, kunnen daar alleen maar volmondig achter gaan staan. We hopen ook dat veel leden gehoor geven aan de oproep om in opstand te komen tegen dit levensgevaarlijke bedrijf.

Velt viert feest

0001Ng

Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, Vier dit jaar feest. Alles hierover lees je in het pdf wat je kunt openen als op de bovenstaande afbeelding klikt. Maar voor wie niet weet wat Velt is geef ik hieronder enige uitleg vanaf hun site.

1. Wat doet Velt?

Je wil tuinieren zonder gif, ontspannen in een natuurrijke tuin en genieten van lekkere, milieuvriendelijke gerechten. Kortom, je kiest voor een ecologisch leven. Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren – inspireert en helpt je graag je ecologische levensstijl te ontwikkelen in tuin, keuken en daarbuiten.

2. Wat biedt Velt burgers en professionals die aan de slag gaan met het aanleggen of in beheer nemen van groen?

Velt biedt praktische informatie, mooie en kwaliteitsvolle publicaties (Handboek Moestuinieren, Stappen naar een ecologische tuin, Lekker ecologisch! …), boeiende vormingen (De ecologische moestuin, Een tuin om van te smullen …), opgemerkte campagnes (Zonder (pesticiden) is gezonder) en een bruisend verenigingsleven (120 lokale afdelingen in Vlaanderen en Nederland). Daarnaast hebben we heel wat expertise over samentuinen.

Ingezonden door  Wilma Rasink.

Breda pas

Het HB is in overleg met de gemeente om een overeenkomst te sluiten die ertoe leidt, dat Bredapas houders jaarlijks 50 % korting kunnen krijgen op de contributie.
De pashouder dient zijn naam en pasnummer op te geven aan de secretaris van het complex.

Het HB zal ervoor zorgen, dat die gegevens aan de gemeente worden doorgegeven.
Die zal dan het contributiedeel naar de penningmeester overmaken, zodat die kan zorgen, dat de pashouders hun aandeel kunnen krijgen.

Ingezonden door Pierre Engelen (secretaris BAT)

Tuinhuis make-over

Voortuin tuinhuis  (1a)
Het tuinhuis op complex Wisselaar ziet er al een beetje anders uit door de aanleg van een tuin.

De tuinders van complex Wisselaar hebben, net als enkele andere complexen, zo’n betonnen tuinhuis waar je eigenlijk niks mee kan. Je kunt er gereedschap stallen en een toilet in onderbrengen, maar je kunt er niet met goed fatsoen even met elkaar gaan zitten voor een vergadering of zomaar een onderonsje.

Tuinhuis  (2a)
Een heel ander gezicht als je een creatieve geest in zo’n schuurtje loslaat.

 

Tuinhuis  (5a)

De tuinders van de Wisselaar staken de koppen bij elkaar en, vervolgens,  de handen uit de mouwen, en maakten van hun saaie kot een prachtig clubhuis. Een plek waar je met elkaar even een kop koffie kunt gaan drinken of een pan soep kan gaan maken met, uiteraard, alle ingrediënten uit de tuin.