De ALV van 2015

G0015311
De hele club bij elkaar in een zaaltje.

 

Het hoofdbestuur en alle complexbesturen van onze vereniging zijn weer bij elkaar geweest voor de Algemene Leden Vergadering van 2015. Deze vond plaats op Donderdagavond 23 April. Met elkaar bespraken we de lopende zaken en plannen voor de complexen en de gebruikelijke strubbelingen die altijd tijdens zo’n vergadering de revue passeren. Het opdelen van tuinen in kleinere tuinen, bijvoorbeeld. Dat geeft soms problemen wanneer iemand de kans krijgt om zijn kleine tuin wat groter te maken door de kleine tuin van de buurman over te nemen. Heeft zo’n tuin dat één tuinnummer of twee? In dat laatste geval zou de uitbreidende tuinder dan twee keer borg moeten betalen en dat valt moeilijk uit te leggen.

G0025316
Gedoe over tuinnummers en borg. Het probleem lost zich vanzelf op. V.l.n.r. Penningmeester Jolanda Luijken, hoofd inkoop Roy Goverde, Voorzitter Martin de Ridder en secretaris Pierre Engelen.

 

Het Huishoudelijk Reglement wordt erbij gehaald en iemand komt met het voorstel om tuinen in het vervolg per vierkante meter te verhuren. De verwarring is nu compleet. De penningmeester legt uit waarom dat niet kan vanwege het enorme werk wat dat met zich meebrengt. Uiteindelijk lost het probleem zich vanzelf op als iemand ontdekt dat die gedeelde tuin weer één tuin wordt met één nummer.

Ook het wel en wee van de BAT-site komt ter sprake. Het ziet er naar uit dat ik door een verhuizing straks de site niet meer bij kan houden omdat ik dan waarschijnlijk niet meer in Breda woon. Wie gaat me opvolgen? In het kort leg ik iederen uit wat het werk aan de site inhoudt en dat het makkelijk te doen is door de eenvoudige constructie van onze nieuwe site.

De meegebrachte vogelhuizen voor de torenvalken worden uitgedeeld en dan zit de vergadering er weer op en kunnen we verder praten over composteren, spit-techniek, opkuilen etc. etc.

Dick Bosma 90 jaar jong

20150411_110736

Dick Bosma (Kievitsloop) 90 jaar

Dick startte al in 1960 (hij werkte bij de DAF) met zijn 1e volkstuin in Eindhoven. Het was een dahlia tuin, blijkbaar een favoriete bloem. Zijn vader, een boerenzoon, had ook altijd een tuin gehad.
In 1995 is hij naar Breda (Westerhagen) verhuisd en kreeg een tuin op de Kievitsloop. Naast zijn tuinwerkzaamheden (ik heb verder nooit een dahlia bij hem gezien) was Dick altijd een actief lid. Hij is jaren penningmeester geweest, evenals materialenman. Vooral het slot in de poort en de pompen kregen ruim zijn aandacht. Ook regelde hij altijd een karretje met attributen voor het knippen van de heining op de werkochtenden.
Dick komt, als het maar even kan altijd op de fiets, recent nog op de ligfiets vanuit Westerhagen. Hij kan nog steeds minuten lang op zijn hurken zitten bij de plantjes. Hij zegt dat hij dat te danken heeft aan de yoga, waar hij nog steeds op de maandagavonden naar toe gaat.
Volgens zijn vrouw Rita wordt Dick 100 jaar, laten wij het hopen. Hij zal, indien mogelijk, ook blijven tuinieren. Met wat hulp hier en daar zou dat maar zo kunnen gebeuren.
Dick, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!!

Frans van Vilsteren

 

Tuinders op facebook

10150586_1379830392301571_4482714895398032190_n

De tuinders van complex Wisselaar hebben een eigen facebook-pagina aangemaakt. Zo krijg je vanuit je luie stoel een kijkje op in hun walhalla en kun je meegenieten van alle gebeurtenissen. Van puinruimen tot genieten. Klik op de groene link om een kijkje te kunnen nemen.

We hopen dat meerdere complexen dit leuke voorbeeld gaan volgen. Mocht dat het geval zijn dan horen wij graag van uw eigen facebook pagina of site zodat we een link op de BAT-site kunnen plaatsen onder het hoofdstuk ‘Complexen’.

10405245_1433770393574237_9168545198268688643_n

Voor wie het graag allemaal in het echt wil zien, op complex Wisselaar, kan de datum van Zaterdag 20 Juni in de agenda zetten, want dan wordt daar een open dag gehouden. Van 13.00 u. tot 17.00 u. Hieronder treft u het fietsboekje aan wat we ooit maakten voor de open dag van alle complexen. Klik op het gidsje om het pdf te kunnen bekijken.

cover fetsboekje

Natuurlijk evenwicht

IMG_0814
Duivenvraat op een koolplant. Elk jaar opnieuw een bron van ergernis voor menig tuinder.

 

Het is onderhand tijd om de koolplantjes (onder glas) op de tuin te zetten zodat ze alvast wat kunnen afharden. De aardappels zitten over het algemeen al in de grond en het zal niet lang meer duren eer de eerste insecten, muizen en duiven zich op onze teelt storten om alles kaal te vreten. In de loop der jaren heeft iedereen hier al de nodige ervaringen mee opgedaan en elk jaar opnieuw zie je iedereen weer slepen met netten, vallen en hier en daar zelfs met gif om nog iets over te kunnen houden van je aanplant. Het lijkt ook elk jaar erger te worden en iedereen heeft wel eens een duiven, muizen of rupsenplaag mee mogen maken.

De belangrijkste reden van zo’n plaag is wel dat het op de complexen vaak ontbreekt aan natuurlijke vijanden van de plaaggeesten. Ze kunnen zich in zo’n geval makkelijk vermenigvuldigen en zich tegoed doen aan onze aanplant. De omstandigheden zijn dan ideaal voor een overpopulatie van muizen, duiven en andere soorten schadelijke dieren voor de tuinder. Een enkele muis of duif richt nauwelijks schade aan, maar een kolonie kan makkelijk een heel complex leegvreten.

salade4Je kunt dan de poes van thuis meenemen om hem muizen te laten vangen. Maar de gemiddelde huiskat is zo verwend met Chappie extra dat de muis echt naar hem toe zal moeten komen wil hij hem nog gaan vangen.

Of je kunt halverwege de dag de brandweer bellen om te vragen of ze je huisdier uit de boom willen halen.27-zijlvest3 In beide gevallen kun je er van uitgaan dat je nog geen moer bent opgeschoten met, bijvoorbeeld, het bestrijding van een muizenplaag.

Om echt iets aan zo’n plaag te kunnen doen heb je een echte natuurlijke vijand nodig. Bijvoorbeeld een torenvalk. Die is dol op muizen en duiven en zal beslist een tuincomplex ervaren als een walhalla. De vraag is echter hoe je zo’n prachtig roofdier op je tuin krijgt. Doorgaans zijn ze niet zo dol op de aanwezigheid van mensen en blijven om die reden ver van een tuincomplex weg. Alleen wanneer er voedselschaarste optreedt zullen ze hun jachtgebied gaan vergroten en heb je kans dat ze dan ook je tuin aandoen.

WP_20150409_010Maar het wordt voor een torenvalk een stuk aantrekkelijker als hij en zij een nest op het tuincomplex hebben. En dat blijkt mogelijk gemaakt te kunnen worden. Je moet dan wel een nest voor hen gaan bouwen en ergens op de tuin onder zien te brengen.

WP_20150409_016Het bestuur van onze vereniging heeft zich daar eens in verdiept en heeft alle complexbesturen gevraagd naar hun behoefte aan zo’n oplossing. Acht complexen gaven aan graag zo’n nestkast te willen hebben en nu zijn er dus acht nestkasten besteld, en binnen, om tot gerichte actie over te kunnen gaan.

Vandaag werd er al een eerste kast aangebracht in een boom op het complex IJpelaar. Voorzitter Theo (Speet) maakte er eigenhandig nog een uilenkast bij en zorgde, met enkele medetuinders, ervoor dat de kasten op hun plaats kwamen te hangen. Ook op de andere zeven complexen zal dat spoedig gaan gebeuren.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk om er voor te zorgen dat niemand meer gif gebruikt voor bestrijding van, bijvoorbeeld, muizen. Een torenvalk kan daar niet tegen en zal ziek worden of zelfs sterven.