Voorjaar op de tuin

1

Door: Roy Goverde

2Het voorjaar in de bol. Onze dochter is jarig en laten we iets creatiefs doen. Dit kan kant en klaar, maar met een karretje pallets, spijkers, zaadjes en violen wordt het een top middag!

 
Fijn zo’n groot tuinhuis van de IJpelaar. Van te voren een bouwpakket gemaakt en de kinderen gevraagd om een hamer mee te nemen naar de tienerparty. Met brownies uit eigen oven, aanmaak en een zelfgemaakte kweekbak op de fiets weer naar huis. Al met al een zeer geslaagd feestje

 

3

4

Maartens moestuin boek

G0015200
Het boek met de DVD’s in de kaft.

 

DSC_0001
Lekker makkelijk kijken op je computer. Op de DVD’s tref je een menu aan waaruit je een uitzending kunt kiezen. Alle uitzendingen corresponderen met het boek zodat je daarna alles nog eens op je gemak kunt nalezen.

Keurig netjes kwam het boek, met twee DVD’s, in mijn brievenbus. ‘S-avonds nam ik meteen de tijd om er eens goed naar te kijken. Het is een prachtig boek vol inspirerende foto’s en teksten, maar de twee DVD’s vond ik nog wel het meest interessant. Vooral ook omdat de inhoud van het boek en de bewegende beelden met elkaar corresponderen. Wat je in het boek leest vind je terug op de DVD’s en dat maakt alles wel heel erg levendig.

Het boek leest als een woordenboek, maar dan met woorden die alles te maken hebben met de moestuin en de beleving daarvan, door Maarten ’t Hart. Van ‘aardappel’ tot ‘zwemvriendinnen’. Het is een opsomming van alles wat ook in de DVD’s zit. Geen gewoon tuinboek dus, maar meer een boek bij de DVD’s in plaats van andersom. Een mix van tuin-filosofie en tuin-wetenschap door elkaar. Geen doorsnee moestuin, maar Maartens moestuin.

Mij vallen al meteen een paar dingen op die ik niet aantref in andere tuinboeken. Bij Maarten mislukt wel eens wat. Dat is nieuw voor mij en heel herkenbaar. Geen enkel ander tuinboek of film laat dit zien. Daarmee scoort Maarten meteen punten, want alles wat hij laat zien is echt en heel erg herkenbaar. Je zou kunnen zeggen, ‘hij is een van ons’. Hierdoor wordt dit werk meteen ‘eigen’ en heel dicht op de huid van de werkelijke praktijk.

DSC_0004
Eten op de tuin. Alles direct vanaf de plant op je bord.

Een ander opvallend punt vind ik de wijze waarop hij de lijn van de moestuin naar de keuken doortrekt. Dat is iets wat ik ook doe en met mij vele medetuinders waar ik regelmatig mee ga eten op de tuin. Deze ontwikkeling is er een van de laatste jaren. Voorheen werd er alleen op tuinen gewerkt en nam men de groente mee naar huis om thuis te (laten) verwerken. Nu ga je op je eigen tuin heel gericht telen voor zo’n buiten-kook-feest. Met de rocket stove en een wok maak je de meest fantastische maaltijden op je eigen tuin en kun je er met je tuinvrienden van gaan genieten. Zo verkreeg ik ook de foto van Marjon die nu de hoofdpagina van onze site siert. Het was zo’n moment dat alles op de tuin geoogst kon worden en dat je bijna niet wist hoe je het op moest krijgen.

DSC_0003 5
Marjon (Hoff) aan de slag voor een nieuwe tuinmaaltijd op complex Overkroeten.

 

1077625_571258332920437_1519663063_o
Syl (de Nijs) bij een overvolle tafel met tuinproducten. Klaar om verwerkt te worden voor een overheerlijke tuinmaaltijd.

Maarten ’t Hart doet exact hetzelfde wat wij zo graag doen. Het boek en de DVD’s maken die lijn zichtbaar en je ziet, en leest, inspirerende ideeën die de beleving van je eigen tuin alleen maar verder vergroten. Hierdoor krijgt je tuin nog meer waarde dan die al heeft. Als je op je tuin gaat koken ga je vanzelf ook je teelt daaraan aanpassen. Je zet bijvoorbeeld wat extra spitskool, pepers en komkommers voor een Oosterse maaltijd en je richt een hoekje van je tuin in om er gezellig te kunnen gaan zitten om, met elkaar, zo ideaal mogelijk te kunnen gaan dineren. Zo veranderde de volkstuin van een strikte productietuin naar een meer levendige tuin waar je ook met je medetuinders eens een kop koffie kunt gaan drinken als je op de tuin aan het werk bent.

993630_571258636253740_1514333895_n
V.l.n.r. : ondergetekende van dit artikel, Bruce (van Deurzen) en Lex (Meima) aan de slag met de rocket stove op de tuin.

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat de volkstuin in populariteit is toegenomen. Niet voor niets verschijnen de laatste tijd steeds meer boeken en televisieprogramma’s over het beleven van een moestuin. Albert Heijn geeft moestuintjes weg en onze vereniging hanteert al enkele jaren een wachtlijst voor nieuwe tuinders. Leegstaande tuinen, ik kan me dat nog heel goed herinneren, komen niet meer voor. Er is dus zelfs een aantoonbaar tekort aan tuinen.

foto-2
Gedoe met rode kool die niet wil groeien. Hoe herkenbaar wil je het hebben?

Terug naar het boek en de DVD’s kan ik dit werk iedereen aanraden. Het is een mooie handleiding voor mensen die aan een volkstuin beginnen en ook een inspirerend werk voor hen die al vele jaren een tuin hebben. Voor de laatst genoemde groep is het boek heel herkenbaar en zal het niet leiden tot grote veranderingen en nieuwe inzichten. Inspirerend is het beslist. Ervaren tuinders zijn eigenwijs genoeg om niet van de eigen visie op tuinieren af te wijken maar kunnen wel veel opsteken van alles wat Maarten laat zien.

Bestellen van het boek gaat het makkelijkste via de VPRO web-winkel. Een kwestie van inloggen en bestellen. Gewoon doen, zou ik zeggen.

De groeten uit de Kroeten (1)

10411971_864739633572304_4157325687851678785_n
Syl de Nijs

De groeten uit de Kroeten

De meeste kennen me wel maar zal me toch even voorstellen. Ik ben Syl en heb al enkele jaren een tuin op het complex bijgenaamd de Efteling. Een naam waar ik trots op ben. Iedereen beleeft het tuinieren op zijn of haar manier. De tuin is een weerspiegeling van wie je bent. Iedere tuin heeft zijn eigen verhaal.

11040433_864867653559502_1230914700_oDe 1 heeft een grote oogst en ik vooral de grootste compost hoop. Wat ik oogst is, energie, plezier en ontspanning. Dingen die niet in de blender kunnen maar minstens zoveel vitamines opleveren voor lichaam en geest. Mijn andere hobby is schrijven, het in beeld brengen van mijn gevoel. Dus bij deze wil ik dat voor de tuin gaan doen. Een kijkje in mijn brein. Hoe ik de tuin beleef en hoe ik me steeds weer verwonder hoe een klein stukje grond in de stad je zoveel kan geven in de breedste zin van het woord het blijft echt heel bijzonder. Liefs Syl

 
Door Syl de Nijs.
Haai zijn we weer…
Helemaal in mijn sas wat een lovely weather..YESSSSS..zweten op die tuin, zorgen dat die kippen lellen weer spieren worden.
Fit for free,heerlijk…

11024715_864739750238959_1632467760448214919_n
Verrassingspakket

Verschillende zaaibedden gemaakt het hoort zo, maar kweenie vind het toch altijd een beetje op graven lijken…nog een stokske derbij met wat er in de grond ligt…R.I.P…hier ligt brocolli..data derbij van wanneer hij in de grond is gestopt en het plaatje van het graf is compleet.
MMM dan hoop ik toch dat mister brocolli gelovig is en zal herrijzen en over een tijdje zichzelf uit het graf graaft en weer tot volle bloei komt.
Verders nog wat surprise zaad zakjes de muizen hebben er zo aan zitten vreten dat ik echt niet meer kan zien wat erin zit…dus als ik vandaag of morgen een muis met begonia’s uit zijn reet voorbij zie rennen is dat mysterie ook opgelost.
Fijne dag dikke kusss ik heb weer genoten, effe rusten want wie een graf graaft voor een ander …krijgt pijn in zijn rug dus xxx

10314504_864739846905616_249932937799400400_n
oooo da mag nie

Tuinweer

DSC_0003

G0035425
Thuis voorzaaien op zolder.

De zon schijnt en het is nagenoeg windstil. De eerste ideale dag van 2015 diende zich aan en op de tuincomplexen kom je al je tuinvrienden weer tegen. Heb je al voorgezaaid? Heb je laatst die uitzending over Monsanto op televisie gezien? Waar moeten de aardappelen staan dit jaar? Heb je nog behoefte aan een braamstruik? Heeft iemand nog een raam over voor een koude bak?

Gespreksstof genoeg. De sfeer is uitstekend op zo’n eerste mooie tuindag na een lange periode van somber en druilerig weer. Overal zie je het groen al weer de grond uitschieten en na vele gesprekken komen de scheppen, harken en schoffels voor de dag en is iedereen bezig op zijn, of haar, eigen kleine stukje van de aardbol.

DSC_0004
Het onkruid komt als eerste op en dat wordt meteen onder gewerkt. Het mooie hiervan is dat je meteen ziet wat je gedaan hebt. Je tuin wordt weer zwart en dat geeft, behalve veel voldoening, ook inspiratie voor wat je dit jaar gaat telen.
DSC_0009
Hoe je van spitten kunt genieten hoef je hier niemand uit te leggen. Het leven op de tuinen komt vandaag volledig op gang.
DSC_0015
Een volkstuin hoeft niet perse eetbaar te zijn. Hier komt een prachtig stukje gazon. Een plek op de tuin om, vandaar uit, te kunnen genieten van alles om je heen.
G0015198
Voldoening van het eerste spitwerk. Tied veur ’n pafke’.

Deze foto’s zijn gemaakt op complex Ypelaar. Wie foto’s en tekst van de eigen tuinbeleving wil publiceren op de BAT-site wordt van harte uitgenodigd en kan dat doen door een berichtje te verzenden via het contact formulier (bovenaan de site, in de zwarte balk). Je krijgt dan van ons bericht en instructie hoe je dat het beste kan doen.

Moestuin inspiratie

10286766_10152884112378986_6966619666993846258_o

maartens-moestuin-9789047617419enkelhigh
“Niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord”

Nog even geduld, maar het goede tuinweer komt er spoedig aan. De zon gaat schijnen, de grondtemperatuur loopt op en menigeen is al aan het spitten en bemesten geslagen.

Voor iedereen die dit jaar een moestuin begint, en ook voor iedereen die er al lang een heeft, is dit boek een echte aanrader. Maartens Moestuin. Voor €24,95 (€26,90 inclusief verzendkosten) krijg je een pracht van een exemplaar thuisgestuurd inclusief twee DVD’s met in totaal 4 uur televisie over het runnen van een eigen moestuin. Voor beginners en voor ervaren tuinders is dit een geweldige bron van inspiratie.

hqdefault

Je kunt het boek bestellen bij de VPRO web-winkel of in de boekhandel (ISBN 9789047617419 / NUR 300 + 052).

IMG_3111 kopie