Een koude start

vergadering
Vergadering en uitdeel dag van zaaigoed op complex IJpelaar

Langzaam maar zeker komt het leven op de tuin weer een beetje op gang. Na de winterperiode begint het seizoen weer te lonken als het collectief bestelde zaai, en pootgoed wordt uitgedeeld. Op alle complexen werd op Zaterdag 7 Februari alvast het zaaigoed (van Van der Wal) in ontvangst genomen en was iedereen weer even ‘op de tuin’ om met elkaar over de mooiste rassen, de beste opbrengsten en de lekkerste groenten te praten. De bestelde aardappelen worden, zoals gebruikelijk, wat later uitgedeeld.

De kou zit nu nog goed diep in de grond en er valt nu nog niet veel te doen maar dat zal spoedig veranderen. Er komt zachter weer aan en komende week zullen de eerste spitters al weer op hun tuinen neerstrijken om de mest onder te werken en de tuinen klaar te maken voor het komende teeltseizoen.

koude bak
Hele koude bak.

Op dit moment kun je dus nog niet zoveel doen op de tuin. Maar toch kun je al beginnen met zaaien. Er bestaan speciale winterharde zaden, zoals radijzen, die je nu al onder glas uit kunt zaaien om ze straks, in April, te kunnen oogsten. Deze plantjes groeien het beste onder glas. Je kunt ze, bijvoorbeeld, zaaien in een koude bak. In een kas is het nu nog te koud. Het volume van de kas is te groot om de grond snel en goed op te warmen en om warmte vast te houden. In een koude bak gaat dat beter omdat daar het volume kleiner is. Je moet zelfs oppassen dat het op zonnige dagen niet te heet wordt.

Heb je geen koude bak, dan kun je die makkelijk maken van een oud raam en wat bak,- of straatstenen. Ook zijn er kleine koude bakken in de handel verkrijgbaar die je makkelijk op kunt bergen als je ze niet meer nodig hebt. Om een goed idee te krijgen wat je allemaal alvast kunt doen met een koude bak op je tuin kun je even kijken onder deze link. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/groenten-telen-koude-bak-moestuin/