Op complex IJpelaar wordt één keer per jaar een werkdag georganiseerd. Een hele dag lang werken de leden zich dan in het zweet om het hele complex weer tip-top in orde te krijgen. Er moet dan een dikke haag die het hele terrein omzoomd gesnoeid worden en overal wordt het onkruid en alles wat niet op de tuin thuis hoort opgeruimd.
Om 09.00 u. zijn de eerste leden al aanwezig om de voorbereidingen te treffen. De werkdag begint om 10.00 u. en duurt zolang het werk duurt. ‘S-avonds is er voor de hele club een gezellige barbecue en daar wordt dan gelijk al een grote tent voor opgezet.
Het is de gelegenheid bij uitstek om je medetuinders goed te leren kennen. En hoewel er werk zat ligt zie je ook iedereen bij elkaar op de tuin staan om even wat te laten zien, of om even wat te tonen om zijn of haar gelijk te behalen. Het is een heerlijke dag vol tuinactiviteit en op zo’n dag leer je ook weer een hoop van elkaar.
De haag die ons complex omzoomd is 322 meter lang. Dat heb ik zonet even opgemeten via Google Earth. Je doet zo’n honderd meter per anderhalf uur, dus reken maar uit.
Met gemotoriseerde heggenscharen schiet dat goed op maar het blijft een enorm karwij. Een heel team van tafelsjouwers, takken afvoerders en helpende handjes loopt met de kappers mee. Tegen de klok van één uur zijn ze al over de helft.
Al dat snoeiafval geeft een behoorlijke berg groenafval dat eigenlijk beter gecomposteerd op de tuinen terug had kunnen komen, mits we daar een goede methode voor konden ontwikkelen. Daar wordt deze dag hardop over nagedacht.
‘S-avonds komt de hele club weer bij elkaar om met elkaar te gaan eten op de tuin. De van thuis meegebrachte salades en sauzen zijn gemaakt van groenten van de tuin. En natuurlijk ook alle verse groente die op de tafels staan ook. Op elk tafeltje in de tent staat natuurlijk ook een vaasje met bloemen uit de tuin. De foto’s hieronder geven een sfeer impressie.