Werkdag IJpelaar

G0014293

Op complex IJpelaar wordt één keer per jaar een werkdag georganiseerd. Een hele dag lang werken de leden zich dan in het zweet om het hele complex weer tip-top in orde te krijgen. Er moet dan een dikke haag die het hele terrein omzoomd gesnoeid worden en overal wordt het onkruid en alles wat niet op de tuin thuis hoort opgeruimd.

G0024302
Het opzetten van de feesttent voor het etentje waar deze dag mee afgesloten wordt.

Om 09.00 u. zijn de eerste leden al aanwezig om de voorbereidingen te treffen. De werkdag begint om 10.00 u. en duurt zolang het werk duurt. ‘S-avonds is er voor de hele club een gezellige barbecue en daar wordt dan gelijk al een grote tent voor opgezet.

G0034309
Een vele honderdenmeters lange haag moet gesnoeid worden. Roy en Maarten gaan dit monster te lijf met hun gemotoriseerde sabels.

Het is de gelegenheid bij uitstek om je medetuinders goed te leren kennen. En hoewel er werk zat ligt zie je ook iedereen bij elkaar op de tuin staan om even wat te laten zien, of om even wat te tonen om zijn of haar gelijk te behalen. Het is een heerlijke dag vol tuinactiviteit en op zo’n dag leer je ook weer een hoop van elkaar.

 

G0044328
Knippen en scheren. Het gaat razendsnel.

G0034315De haag die ons complex omzoomd is 322 meter lang. Dat heb ik zonet even opgemeten via Google Earth. Je doet zo’n honderd meter per anderhalf uur, dus reken maar uit.

Met gemotoriseerde heggenscharen schiet dat goed op maar het blijft een enorm karwij. Een heel team van tafelsjouwers, takken afvoerders en helpende handjes loopt met de kappers mee. Tegen de klok van één uur zijn ze al over de helft.

G0054339

Al dat snoeiafval geeft een behoorlijke berg groenafval dat eigenlijk beter gecomposteerd op de tuinen terug had kunnen komen, mits we daar een goede methode voor konden ontwikkelen. Daar wordt deze dag hardop over nagedacht.

GOPR4304

‘S-avonds komt de hele club weer bij elkaar om met elkaar te gaan eten op de tuin. De van thuis meegebrachte salades en sauzen zijn gemaakt van groenten van de tuin. En natuurlijk ook alle verse groente die op de tafels staan ook. Op elk tafeltje in de tent staat natuurlijk ook een vaasje met bloemen uit de tuin. De foto’s hieronder geven een sfeer impressie.

G0064354

G0034333

G0074356

G0014323

Moestuin boek en DVD’s

winkelnieuwsbrief_19-09-14

Al meer dan dertig jaar kweekt ’t Hart uiteenlopende soorten groenten. Hij leerde het moestuinieren van zijn vader en grootvader en leeft en eet zoveel mogelijk van eigen grond. Dat is volgens ’t Hart de grootste luxe die een mens hebben kan: ‘Niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord.’ Tien weken lang draait elke aflevering om verschillende groenten die gevolgd worden van zaad tot oogst.
Het bijhorende boek bevat een rijk geïllustreerd door auteur Nienke Denekamp samengesteld ABC van Maartens moestuin met tal van tips en weetjes.
Boek + 2 dvd’s • Formaat: 25,4 x 19,8 cm • Kijkduur: circa 4 uur • ISBN 9789047617419 / NUR 300 + 052

Voor meer info VPRO-winkel
Verschijningsdatum: oktober 2014

 

Fantastisch Tiengemeten 2014

veld 1
Aardappelen rapen zoals wij dat gewend zijn. Maar dan in het groot. Met zo’n prachtige boeren dochter erbij zal niemand klagen.

Afgelopen weekeind was het weer feest op Tiengemeten. Daar voltrok zich de zoveelste oogstdag vol nostalgie, mooie plaatjes, streekproducten en vooral veel kennis over telen, bemesten, oogsten en bewaren. Voor een volkstuinder is dit de dag om antwoorden te krijgen op vragen die alleen door kenners beantwoord kunnen worden. En die lopen hier rond. Daarnaast is het ook wel eens leuk om jezelf even een echte boer te voelen wanneer je op de trekker stapt.

Aardappelen oogsten met een oude trekker, of zelf rapen, een broodje bakken met graan wat je zelf van het land gehaald hebt, alles te horen krijgen over het nut van pootaardappelen, resistentie en biologische ziektebestrijding, etc. etc. Het zijn zomaar een paar dingen die me die dag voor de voeten kwamen. Vooral de oudere boeren weten veel en hebben er plezier in om er over te vertellen.

DSC_0112
Een volle kar graan dat zo van het land af komt. De schoven worden bij het landbouwmuseum verder verwerkt tot graan en later tot meel. Daarna kun je naar de bakker om je eigen geoogste brood te gaan bakken in de veldoven.

En dan al die oude paard en wagens. Werken met paarden is hier, tijdens de oogstdag, de gewoonste zaak van de wereld en dat zal je niet snel beleven op de volkstuin. Alles gaat hier in het groot, maar dan op de schaal die destijds gehanteerd werd door de keuterboeren waar Nederland rijk aan was.

DSC_0132
Graan dorsen met de trekker.
DSC_0171
Op het grote veld bij de Héléna hoeve, waar het landbouwmuseum is onder gebracht, staat de bakker met zijn veldoven de hele dag broodjes te bakken. Maar ook speculaas en eierkoeken. Rechts zie je de markt met streekproducten. Alles wat je hier aantreft komt van het land. En dat geeft eindeloze gesprekken over tuinieren en lekker eten.