Oogstdag Tiengemeten

kphw_oogstfeest2014klein

Wie van de natuur, boeren nostalgie en streekproducten houdt kan op Zaterdag 6 September 2014 zijn hart ophalen aan de Oogstdag te Tiengemeten. Deze dag wordt georganiseerd door het Landbouwmuseum Tiengemeten en omvat een geweldig boeiend programma. Je kunt zelf de aardappel, en graanoogst meebeleven zoals die vroeger plaats vond en genieten van alle bezienswaardigheden in en om het Landbouwmuseum. Voor elke liefhebber van boeren gedoe is dit een echte aanrader. Hieronder een korte filmimpressie van de oogstdag van 2013.

Insecten hotels maken

insecten-hotel-maken met pallets
Insectenhotel maken van pallets

 

DSC_0208
Willem van Gastel

door: Willem van Gastel – Aardenhoek 1

 
Je ziet ze steeds meer. In alle formaten rukken ze op in zowel particuliere tuinen, als wel in professionele tuindersbedrijven en, gelukkig ook steeds meer ook in onze moestuinen.

 
Misschien is een beetje uitleg over het “ ïnsectenhotel” geen overbodige luxe. De meeste mensen denken bij het woord insect aan die vervelende mug die je uit je slaap houd of die klote rups die al je kolen op zit te vreten. Dat klopt nog ook! Maar heel veel insecten hebben gelukkig ook nog een andere functie.

 
Solitaire bijen (dat zijn er vlgs. mij die niet in een zwerm leven), zijn uitermate belangrijk bij het bestuiven van onze vruchtgewassen en bloemen. In dat opzicht zijn ze onontbeerlijk in het uitoefenen van onze hobby. Bijkomend voordeel is dat hun nageslacht zich voornamelijk voed met bladluizen. Juist ja, die beestjes die we kunnen missen als kiespijn. Deze bijen nestelen zich graag in holle bamboe en andere smalle ingangetjes.

 
Gaasvliegen voeden zich voornamelijk met luizen en zijn een goede partner voor iedere tuinier. De gaasvlieg sterft steeds meer uit door het ontbreken van voldoende overwinterings- en schuilmogelijkheden, dus moeten we de natuur weer proberen te herstellen. Gaasvliegen nestelen zich graag in afgesloten ruimtes waarin natuurlijke stro, bladafval, karton, etc. hen voldoende schuilmogelijkheden geeft.

 
Lieveheerbeestjes zijn niet alleen maar leuk om te zien. Deze zo op het oog “lieve” beestjes zijn de natuurlijke vijand van bladluis en spintmijt. Laten dat nu net de beestjes zijn waar wij als tuinier niet zo blij van worden! Het in stand houden van de soort is dus uitermate belangrijk. Een goede beschutte plaats met wat oud bladafval helpt de beestjes de winter door.

 
Vlinders zijn niet alleen mooi om te zien maar zij spelen een grote rol in het bestuiven van onze bloemen en planten. Door het steeds meer oprukken van de verstedelijking en het schaarser worden van de natuur, worden al veel vlindersoorten met uitsterven bedreigt. Dat is jammer, want buiten dat een vlinder mooi is om te zien is de aanwezigheid ook een signaal dat de omgeving waar de vlinder zich bevind een teken is dat de natuur ter plaatse goed is. Een vlinder overwinterd het liefst op een beschut plekje waar wat takjes aanwezig zijn waar hij aan kan gaan hangen. Dat houd hij als het nodig is wel 4 maanden vol!

 
De oorworm is ook weer zo’n beestje waar wij van nature niet zo veel mee hebben. Je voelt als het ware dat beestje zo je oor in kruipen. Niets is minder waar! De oorworm is een van de beste bestrijders tegen bladluis. In de hele biotoop is dit beestje misschien wel het meest onderschatte insect wat wij kennen. Een beschutte plek met bij voorkeur stro gevuld, zorgt er voor dat de oorworm voldoende overwinteringskansen krijgt.

Groot insectenhotel op complex
Groot insectenhotel op complex

Je hoeft niet bang te zijn dat door (over)bescherming van deze insecten wij er last van zouden kunnen ondervinden. De natuur zal altijd zijn gang gaan. Als er geen of onvoldoende voedsel in onze tuin voor hen is, verorberen ze gewoon elkaar!

Deze afbeelding geeft een indicatie van een compleet hotel
Deze afbeelding geeft een indicatie van een compleet hotel

Hoe kun je nu op een simpele manier de natuur proberen te herstellen? Juist, door het plaatsen van een insectenhotel! Dat hotel mag ook een simpel kamertje, schuurtje, boomhutje of wat dan ook zijn, als er maar voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn.

Vraag me niet waarom vlinders een verticale opening op prijs stellen en bv. de groene gaasvlieg een horizontale en bij voorkeur roodgekleurde opening prefereren want daar ben ik nog niet aan uit.
Wat je ziet is een ruimte gevuld met bamboestukjes, riet, opening met gaten van diverse afmeting waarvan de ruimte is gevuld met droge bladeren, stro, of iets anders, een kamer met rode afdichting en horizontale sleuven, een vlinderkamer gevuld met twijgen en een dichte ruimte gevuld met tarwestro of een soortgelijk product. Vul een vak met dennenappels en de oorwormen zullen daar graag gebruik van maken. Na verloop van tijd zal je zien dat de kamers allemaal druk bewoond worden. Als de holle bamboe plotseling dicht gemetseld lijkt is dat een teken dat er nieuw leven in dat stukje hotel aan zit te komen. Niet open maken want dat doen onze vriendjes zelf.

 
huisjesJe hoeft natuurlijk niet gelijk een heel hotel in je tuin te plaatsen. Mogelijkheden zijn er genoeg om je bv. op 1 soort insecten te richten. Zie het voorbeeld hiernaast.

 
Je kunt dit soort kastjes kant en klaar kopen, maar met een paar plankjes en wat inzet kom je ook een heel eind. Zeg nu zelf, wat is er mooier dan van wat oude rommel een ding in elkaar zetten waar je nog jaren van geniet en…..je helpt jezelf en de natuur ook nog eens een handje!

 
Heb je je eigen hotel gebouwd? Denk dan aan het volgende.. Zoek een zonnige plaats op het zuiden, een beetje beschut. Plaats het hotel minimaal 50 cm. boven de grond, liever nog wat hoger. Maak je hotel van natuurlijke materialen en gebruik liever geen behandeld hout. Dek de ruimtes gevuld met dennenappels en stro af met stevig gaas. Vul een ruimte met de stengels van bv. bessen of bramenstengels, de bijen wespen zullen je dankbaar zijn.

 
fotoVan wat restanten van plankjes en wat bij elkaar geraapte materialen heb ik mijn eigen insectenhotel inmiddels gemaakt en geplaatst. Wat tonkinstokken in stukjes gezaagd (zorg voor een open en een dichte zijde), een vak met dennenappels gevuld, een paar triplex plaatjes voorzien van sleuven, een ventilatieroostertje rood gelakt, een stuk steen en wat ronde en vierkante stukken hout. Boortjes van 2, 4, 6 en 8 mm. en gaatjes boren maar. Gebruik de hele lengte van de boor maar zorg dat de achterkant van de gang dicht blijft. Boor het liefst een beetje schuin naar boven dat voorkomt dat regenwater in de gangetjes loopt. In de vlinderruimte heb ik wat dorre takken geplaatst. Hier kunnen de vlinders aan gaan hangen. De ruimte met verticale sleuven zal voornamelijk “geboekt” worden door gaasvliegen en lieveheersbeestjes. In deze ruimte heb ik wat droge bladeren, stukjes schors en droge stukjes tak van een bramenstruik geplaatst. In feite kun je al je creativiteit in je eigen insectenhotel kwijt. Onderhoud is niet nodig of de vogels moeten dusdanig huis hebben gehouden in je voorraad riet, stro of dennenappels dat deze aangevuld moeten worden. Tijdens een gezonde boswandeling heb je een tas vol met vervangmaterialen. Toch even een waarschuwing. Spinnen leven voornamelijk van insecten. Al snel zullen ze dus in de gaten hebben waar hun maaltijd zich het liefst op houd en hun web voor de toegang tot het hotel spinnen. Regelmatig het web verwijderen is dus raadzaam.

 
Het resultaat mag je komen bekijken op nummer 650 in het complex Aardenhoek 1, maar ik denk dat de foto voor zichzelf spreekt. Dit hotel is ongeveer 50 cm. breed en 80 cm. hoog. De diepte is 15 cm. Links zie je onder een afdakje een aardewerk potje, gevuld met stro hangen. De oorwormen maken er graag gebruik van.

 
Laten we met z’n allen de natuur een handje helpen en creëer je eigen hotel. Op die manier helpen we onszelf namelijk ook!

 
Misschien moeten we ook eens nadenken om bv. op ieder complex een groot insectenhotel te plaatsen. Er zijn voorbeelden genoeg en ik weet zeker dat er zat tuiniers zijn met goede ideeën. (een stapel oude pallets vullen met allerlei materialen). Een leuke, zonnige en beschutte plaats zal zeker te vinden zijn.

Aardbeienboek

Lambada_Jan

Voor wie echt alles over aardbeien wil weten is er nu interessant nieuws. Jan Robben (ja, die van de aardbeienacademie) heeft een boek geschreven over zijn grote passie. Het aardbeienboek. De werkelijke titel houdt hij nog even geheim. Wie zo’n boek alvast wil bestellen kan intekenen op de intekenlijst.

Wie meer over de aardbeienacademie wil weten kan even een kijkje nemen op de site van Jan Robben. www.aardbeienacademie.nl

Overigens zijn er ook tal van soorten en rassen aardbeienplanten te koop in de campuswinkel. Je moet daarvoor wel naar Oirschot of bestellen via internet.

Aardbeien uitplanten

DCIM102GOPRO
Op complex IJpelaar hebben we de luxe dat een medetuinder (Herman van Dam) voor ons aardbeienplanten heeft besteld bij kwekerij Van den Wijngaart en die voor ons heeft afgehaald.

 

DCIM102GOPRO
25 planten voor 5 Euro. Meteen uitgeplant op een nieuw aardbeienbed.
DCIM102GOPRO
Nieuwe aardbeienplanten kun je het beste in de maand Augustus uitplanten

De maand Augustus is de maand waarin je het beste nieuwe aardbeienplanten uit kunt gaan planten. De reden hiervoor is dat eind Juli de aardbeienplant is uitgebloeid. Dat is het moment waarop je de jonge planten uit kunt gaan zetten in een nieuw bed. Ze krijgen dan nog tot November de kans om wat uit te groeien waarna de sapstroom stopt en de plant als het ware in winterslaap gaat.
Professionele telers willen de planten nogal eens eind Juli uitplanten om een zo fors mogelijke plant te krijgen in het voorjaar. Elke week die de plant op het nieuwe bed kan groeien is meegenomen, maar in de regel dien je vóór 6 Augustus je planten in het nieuwe bed te zetten voor een optimale (laatste) groei. In alle andere gevallen krijg je een matige groei en een schrale, armoedige, oogst van kleine aardbeien.
Jonge planten kun je het beste bij een professionele teler halen. Niet alleen voor de prijs maar ook omdat deze teelt bedoeld is voor de (semi) professionele teler. Op ons tuincomplex (IJpelaar) heeft een van mijn medetuinders al heel vroeg planten gehaald en kan ik dankbaar gebruik maken van dat gemak. Maar voor wie die luxe niet heeft is het aan te raden om nu naar de teler te gaan om planten aan te schaffen.

vermveld1
Kwekerij Van den Wijngaart in Ulvenhout

Je kunt hiervoor (o.a.) terecht bij Van den Wijngaart Strijbeekseweg 21 4851 SK Ulvenhout. tel. 076.5600628

Maar als er leden zijn met meer tips en adressen dan nodigen we je van harte uit om op dit artikel te reageren met de reactie knop bovenaan dit artikel.

Voor tips en trucs bij de teelt van aardbeien kun je hier terecht.