Categoriearchief: Varia

Open dag

G0015341
Oud BAT-voorzitter Willy Willemsen

 

Zonovergoten was het niet, deze vroege zomerdag van 2015, maar zonnig was de stemming beslist. De open dag op complex Wisselaar was erg gezellig en inspirerend.

G0025348
Om een idee te geven wat hier zoal groeit en bloeit.

 

Bij binnenkomst zie je al meteen een tafel vol tuinproducten, stoelen en tafels vol hapjes en drankjes en heel veel pratende leden van andere complexen die deze dag aangrepen om elkaar eens te ontmoeten. Zo ook onze oud voorzitter Willy Willemsen en het voltallige hoofdbestuur van onze vereniging.

DSC_0012
Het huidige BAT bestuur. Pierre Engelen staat er niet op maar kwam er wat later bijstaan.

 

De kersen worden rood en de asperges gaan dood, maar er valt nog veel oogst te zien en te proeven. Dat is voor collega tuinders bepaald geen nieuws maar voor de buurtbewoners wel. Een aardige mevrouw van een paar huizen verderop vraagt zich hardop af hoe het kan dat je zo veel groente kan telen op zo’n tuintje. Het assortiment komt aardig overeen met dat van Albert Heijn en dat verbaasd haar. Mij verbaast het dat er nog mensen rondlopen die dit niet weten, maar ik behoor ook tot een trotse vereniging van Bredase volkstuinders die nauwelijks oog heeft voor het groente aanbod van de supermarkt.

DSC_0010
Feest rondom het prachtig verbouwde tuinhuis.

 

Ik kom heel wat bekenden tegen en loop mee om te kijken naar de prachtige kas van Hugo Linskens, die straks de BAT-site van me gaat overnemen, waar hij een pracht van een bevloeiingssysteem heeft staan voor zijn verschillende soorten pepers. Het is een nieuw systeem, speciaal voor in de kas, wat ik nog niet eerder gezien heb en ik zie ook hoe goed het werkt.

En ik bekijk de wonderbaarlijk mooie tuin van Toon, die een heel mooie combinatie heeft gemaakt van een siertuin en een moestuin. Het is een grote tuin met veel verrassende plekjes en zelfs een grasveldje met glijbaan voor de kleinkinderen onder de fruitbomen.

DSC_0004
De tuin van Toon. Althans een derde deel daarvan.

 

En ik zie overal collega tuinders staan praten op de tuinen over alles wat met tuinieren te maken heeft. Je zou denken dat je ooit wel eens uitgepraat raakt over plantjes en bloemetjes maar niets is minder waar. Dat is nou het leuke van bij elkaar op visite gaan. En daar is zo’n dag ook voor bedoeld.

DSC_0008
Bij elkaar op de tuin kijken en zien hoe een ander het doet.

 

Eigenlijk zouden alle complexen dit soort dagen moeten organiseren. Verspreid over het jaar, zodat we makkelijk bij elkaar langs kunnen komen om te kijken hoe het er op een ander complex aan toe gaat. Dit is beslist een idee voor de toekomst, maar nu was het vooral genieten bij de tuinders van Wisselaar. Hopelijk volgend jaar weer een open dag.

Bijenvolk op de tuin

WP_20150601_005

Op complex Ypelaar streek laatst een compleet bijenvolk neer in het appelboompje van Jan (Faber). Zo’n boompje ziet er dan meteen anders uit en je laat het wel uit je hoofd om er nog even naar toe te lopen. De boom, vol bijen, van Jan vormde op dat moment meteen een probleem op de tuin.

WP_20150601_017
Ika van Beest

Maar op complex Ypelaar hebben we een ervaren imker rondlopen, mits die niet op vakantie is, en die is juist dolblij met zo’n bijenvolk. Wilma, onze imker op Ypelaar, was met vakantie en Jan zat opgescheept met een zoemende appelboom. Maar geen nood. Ika van Beest, een vriendin van Wilma, en eveneens imker, werd gebeld en zo kwam het hele bijenvolk die zelfde dag nog in een kast terecht.  En dat heeft zo zijn voordelen. Bijen op de tuin zorgen voor bestuiving van de gewassen en daar doe je, als tuinder, natuurlijk je voordeel mee. Maar nog belangrijker is dat bijen het nog steeds erg moeilijk hebben met overleven.

WP_20150601_011

Door het gebruik van zeer schadelijke gifsoorten, die o.a. door Monsanto en Bayer geproduceerd worden op een industriële schaal, sterven volkeren massaal en wereldwijd af in gebieden waar intensieve landbouw bedreven wordt. Op een volkstuinen complex, waar werken met gif zo goed als tot het verleden behoort, maken bijen meer kans om te overleven en zorgen ze gelijk voor de bestuiving van onze gewassen.

Jos Gubbels, van complex Plaswijk, vertelde ons dat al een paar jaar geleden in een filmpje dat we speciaal hierover voor de leden van de BAT maakten (zie hieronder).

Lang niet alle tuincomplexen hebben plaats voor zo’n mooi bijenkotje, zoals Jos dat heeft op Plaswijk, maar vaak kun je vast wel ergens een of twee kasten plaatsen op een complex. Op complex Ypelaar hebben we daar een stukje tuin voor opgeofferd. We zijn daar dan ook verzekerd van een uitstekend bestuiving van de gewassen.

Krijg je te maken met een bijenvolk dat op je tuin neerstrijkt, bel dan een imker. Die weet er altijd raad mee. Maar je zou ook kunnen overwegen om zelf een cursus bijenhouden te volgen. Je kunt dan de imker van je eigen tuincomplex worden en, behalve zorgen voor bijen op de tuin, ook nog bijenhoning kunnen verkopen aan je medetuinders. Zo snijdt dan het mes aan alle kanten en buig je een probleem om tot een zegen.

Ingezonden door Hermien Oomens

March against Monsanto

march-against-monsanto-home

Monsanto is een van de grootste producenten van landbouwgif, genetisch gemanipuleerde gewassen, bewerkte zaden en tal van andere bedenkelijke producten, maar ook een bedrijf dat patenten tracht te verwerven op ons voedsel. Broccoli, bijvoorbeeld, is hun eigendom. Zij kunnen, en willen, het telen van eigen groente op den duur bij wet laten verbieden en krijgen zo greep op ons gehele assortiment aan voeding.

Dat dit niet onopgemerkt bleef lag voor de hand. Aanvankelijk kon niemand geloven dat een dergelijk Orwell-achtig scenario werkelijkheid kon worden. Totdat duidelijk werd dat dit geen fantasie of droom was maar keiharde werkelijkheid. Een opstand tegen Monsanto was het gevolg. Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen deze praktijken en hopen zo hun overheden aan te sporen tot een krachtig optreden tegen dit bedrijf.

En niet zonder succes. Door deze protest marsen werd de politiek in Europa wakker geschud en verhinderde het Europees hof, onlangs nog, dat Monsanto juridische claims kon leggen op een verbod van de gevaarlijkste vergiften die ons, via grootschalige landbouw en kleinschalige bestrijding van onkruid (Roundup) kon verzieken.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van Greenpeace.

Anna Veraart, een van onze leden van complex IJpelaar, wees ons op een aanstaande mars te Eindhoven. Over de gehele wereld worden dergelijke marsen georganiseerd en wij, als tuindersvereniging, kunnen daar alleen maar volmondig achter gaan staan. We hopen ook dat veel leden gehoor geven aan de oproep om in opstand te komen tegen dit levensgevaarlijke bedrijf.

Breda pas

Het HB is in overleg met de gemeente om een overeenkomst te sluiten die ertoe leidt, dat Bredapas houders jaarlijks 50 % korting kunnen krijgen op de contributie.
De pashouder dient zijn naam en pasnummer op te geven aan de secretaris van het complex.

Het HB zal ervoor zorgen, dat die gegevens aan de gemeente worden doorgegeven.
Die zal dan het contributiedeel naar de penningmeester overmaken, zodat die kan zorgen, dat de pashouders hun aandeel kunnen krijgen.

Ingezonden door Pierre Engelen (secretaris BAT)

Tuinhuis make-over

Voortuin tuinhuis  (1a)
Het tuinhuis op complex Wisselaar ziet er al een beetje anders uit door de aanleg van een tuin.

De tuinders van complex Wisselaar hebben, net als enkele andere complexen, zo’n betonnen tuinhuis waar je eigenlijk niks mee kan. Je kunt er gereedschap stallen en een toilet in onderbrengen, maar je kunt er niet met goed fatsoen even met elkaar gaan zitten voor een vergadering of zomaar een onderonsje.

Tuinhuis  (2a)
Een heel ander gezicht als je een creatieve geest in zo’n schuurtje loslaat.

 

Tuinhuis  (5a)

De tuinders van de Wisselaar staken de koppen bij elkaar en, vervolgens,  de handen uit de mouwen, en maakten van hun saaie kot een prachtig clubhuis. Een plek waar je met elkaar even een kop koffie kunt gaan drinken of een pan soep kan gaan maken met, uiteraard, alle ingrediënten uit de tuin.

De ALV van 2015

G0015311
De hele club bij elkaar in een zaaltje.

 

Het hoofdbestuur en alle complexbesturen van onze vereniging zijn weer bij elkaar geweest voor de Algemene Leden Vergadering van 2015. Deze vond plaats op Donderdagavond 23 April. Met elkaar bespraken we de lopende zaken en plannen voor de complexen en de gebruikelijke strubbelingen die altijd tijdens zo’n vergadering de revue passeren. Het opdelen van tuinen in kleinere tuinen, bijvoorbeeld. Dat geeft soms problemen wanneer iemand de kans krijgt om zijn kleine tuin wat groter te maken door de kleine tuin van de buurman over te nemen. Heeft zo’n tuin dat één tuinnummer of twee? In dat laatste geval zou de uitbreidende tuinder dan twee keer borg moeten betalen en dat valt moeilijk uit te leggen.

G0025316
Gedoe over tuinnummers en borg. Het probleem lost zich vanzelf op. V.l.n.r. Penningmeester Jolanda Luijken, hoofd inkoop Roy Goverde, Voorzitter Martin de Ridder en secretaris Pierre Engelen.

 

Het Huishoudelijk Reglement wordt erbij gehaald en iemand komt met het voorstel om tuinen in het vervolg per vierkante meter te verhuren. De verwarring is nu compleet. De penningmeester legt uit waarom dat niet kan vanwege het enorme werk wat dat met zich meebrengt. Uiteindelijk lost het probleem zich vanzelf op als iemand ontdekt dat die gedeelde tuin weer één tuin wordt met één nummer.

Ook het wel en wee van de BAT-site komt ter sprake. Het ziet er naar uit dat ik door een verhuizing straks de site niet meer bij kan houden omdat ik dan waarschijnlijk niet meer in Breda woon. Wie gaat me opvolgen? In het kort leg ik iederen uit wat het werk aan de site inhoudt en dat het makkelijk te doen is door de eenvoudige constructie van onze nieuwe site.

De meegebrachte vogelhuizen voor de torenvalken worden uitgedeeld en dan zit de vergadering er weer op en kunnen we verder praten over composteren, spit-techniek, opkuilen etc. etc.

Dick Bosma 90 jaar jong

20150411_110736

Dick Bosma (Kievitsloop) 90 jaar

Dick startte al in 1960 (hij werkte bij de DAF) met zijn 1e volkstuin in Eindhoven. Het was een dahlia tuin, blijkbaar een favoriete bloem. Zijn vader, een boerenzoon, had ook altijd een tuin gehad.
In 1995 is hij naar Breda (Westerhagen) verhuisd en kreeg een tuin op de Kievitsloop. Naast zijn tuinwerkzaamheden (ik heb verder nooit een dahlia bij hem gezien) was Dick altijd een actief lid. Hij is jaren penningmeester geweest, evenals materialenman. Vooral het slot in de poort en de pompen kregen ruim zijn aandacht. Ook regelde hij altijd een karretje met attributen voor het knippen van de heining op de werkochtenden.
Dick komt, als het maar even kan altijd op de fiets, recent nog op de ligfiets vanuit Westerhagen. Hij kan nog steeds minuten lang op zijn hurken zitten bij de plantjes. Hij zegt dat hij dat te danken heeft aan de yoga, waar hij nog steeds op de maandagavonden naar toe gaat.
Volgens zijn vrouw Rita wordt Dick 100 jaar, laten wij het hopen. Hij zal, indien mogelijk, ook blijven tuinieren. Met wat hulp hier en daar zou dat maar zo kunnen gebeuren.
Dick, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!!

Frans van Vilsteren