Categoriearchief: Fruit

Alles over het telen van fruit

Aardbeienboek

A1

Eindelijk is het dan zover. Het lang verwachte ‘Aardbeienboek’ van Jan Robben is uit. Ik ontving een exemplaar per post met een leuke persoonlijke boodschap van Jan. Het is werkelijk een prachtig boek geworden en het overstijgt alle verwachtingen ruimschoots. Dit is niet zomaar een boek over aardbeien, beschouw het maar als de aardbeien bijbel.

A4

A3

A2

Ik zou er een lyrisch artikel over willen schrijven, maar ik weet niet of dat allemaal op onze BAT-site past. Daarom verwijs ik iedereen die meer over dit boek wil weten naar de speciale facebook pagina hiervoor. Wat ik nog wel kan schrijven is dat dit boek in geen enkele boekenkast van een zichzelf respecterende tuinder mag ontbreken.

Lezing fruitbomen en klein fruit

images_6

Fruitbomen en klein fruit in je achtertuin

Boerderij Wolfslaar heeft de fruitboogerd uit Gilze uitgenodigd om op 10 december een lezing te geven over fruitbomen en klein fruitin het Bezoekerscentrum.

Fruitbomen zijn echte genietbomen. In elk seizoen van het jaar zorgen fruitbomen voor verrassingen in uw tuin. Van de prachtige bloesem in het voorjaar tot de heerlijke vruchten tot ver in het najaar. De vruchten en de bomen zijn een genot voor alle zintuigen.

Deze avond maakt u kennis met de vele (oude) fruitsoorten en rassen die er zijn en de mogelijkheden om deze te gebruiken in uw eigen eetbare grote of  kleine stadstuin. Ook krijgt u te zien hoe u met de juiste snoei en goed onderhoud jarenlang heel veel plezier kunt beleven van fruitbomen.  Door het vormen en leiden van fruitbomen zijn er vele bijzondere toepassingen mogelijk waar u ook nog eens de vruchten van zult plukken.

Kortom een avond waarin wij u graag aan de hand van onze ervaringen en beeldmateriaal ‘meenemen’ in onze passie voor fruitbomen.
Deze kennis en informatie kunt u gebruiken om nog meer te (gaan) genieten van fruitbomen.

Heeft u vragen over uw fruitbomen? Stel ze gerust. Jan en Jos van de Fruitboogerd proberen u deze avond antwoord te geven.  De avond start met een inloop van 19.00 – 19.30 uur en eindigt uiterlijk 22.00 uur. De kosten bedragen € 5,00 incl. een kopje koffie met wat lekkers en een glas appelsap. Bent u geïnteresseerd meldt u zich dan aan want vol is vol. Per mail  wolfslaar@breda.nl of telefonisch 076 529 4459.

Ps. Jan en Jos nemen 5 laagstam fruitboompjes mee, die aan het einde van de avond verloot worden.

Aardbeien uitplanten

DCIM102GOPRO
Op complex IJpelaar hebben we de luxe dat een medetuinder (Herman van Dam) voor ons aardbeienplanten heeft besteld bij kwekerij Van den Wijngaart en die voor ons heeft afgehaald.

 

DCIM102GOPRO
25 planten voor 5 Euro. Meteen uitgeplant op een nieuw aardbeienbed.
DCIM102GOPRO
Nieuwe aardbeienplanten kun je het beste in de maand Augustus uitplanten

De maand Augustus is de maand waarin je het beste nieuwe aardbeienplanten uit kunt gaan planten. De reden hiervoor is dat eind Juli de aardbeienplant is uitgebloeid. Dat is het moment waarop je de jonge planten uit kunt gaan zetten in een nieuw bed. Ze krijgen dan nog tot November de kans om wat uit te groeien waarna de sapstroom stopt en de plant als het ware in winterslaap gaat.
Professionele telers willen de planten nogal eens eind Juli uitplanten om een zo fors mogelijke plant te krijgen in het voorjaar. Elke week die de plant op het nieuwe bed kan groeien is meegenomen, maar in de regel dien je vóór 6 Augustus je planten in het nieuwe bed te zetten voor een optimale (laatste) groei. In alle andere gevallen krijg je een matige groei en een schrale, armoedige, oogst van kleine aardbeien.
Jonge planten kun je het beste bij een professionele teler halen. Niet alleen voor de prijs maar ook omdat deze teelt bedoeld is voor de (semi) professionele teler. Op ons tuincomplex (IJpelaar) heeft een van mijn medetuinders al heel vroeg planten gehaald en kan ik dankbaar gebruik maken van dat gemak. Maar voor wie die luxe niet heeft is het aan te raden om nu naar de teler te gaan om planten aan te schaffen.

vermveld1
Kwekerij Van den Wijngaart in Ulvenhout

Je kunt hiervoor (o.a.) terecht bij Van den Wijngaart Strijbeekseweg 21 4851 SK Ulvenhout. tel. 076.5600628

Maar als er leden zijn met meer tips en adressen dan nodigen we je van harte uit om op dit artikel te reageren met de reactie knop bovenaan dit artikel.

Voor tips en trucs bij de teelt van aardbeien kun je hier terecht.

Fruit telen

CIMG0001 57
Een appeltje uit eigen oogst smaakt dubbel zo goed.

Wat is leuker dan vruchten plukken in uw eigen tuin? Opeten natuurlijk. 
In elke tuin past een vruchtboom of -struik. Wat wordt het, een appeltje voor de dorst? Of droomt u van een volgeladen pruimenboom? Zelfs een balkon biedt mogelijkheden. Zet een aalbes op stam in een ruime pot en plant er aardbeien onder. Met fruit in de tuin is er het hele jaar door wel iets te beleven.

Lentefruitbloesem
Fruitgewassen zijn niet alleen lekker en gezond, maar bovendien mooi. In het vroege voorjaar doen ze met hun bloesem niet onder voor siergewassen. Een appel- of perenboompje in de tuin is alleen al daarom een aantrekkelijke keuze. Ook kers bloeit rijk, spierwit.

Zomer
Als de zomer nog maar net officieel is begonnen, zijn vroege rassen van aardbei en aalbes al rijp. Het is heerlijk om de geurende vruchten rijp te plukken en warm van de zomerzon te eten. In augustus rijpen zomerappels zoals ‘James Grieve’. Ook met vruchten zijn bomen en struiken een lust voor het oog.

DSC_0004 4

Herfst
In oktober en november worden de laatste vruchten geoogst zoals bewaarappels en -peren, kiwi en mispel. Voor de tuin zijn ook herfstframbozen zoals ‘Zefa Herbsternte’ aantrekkelijk. Doordragende aardbeien maken vruchten tot de vorst invalt. Sommige fruitgewassen krijgen een mooie herfstkleur. Blauwe bes of Amerikaanse bosbes (Vacciniuin corvmbosum) verkleurt prachtig oranje voordat het blad valt.

DSC_0012 2
Het ene jaar haal je meer uit je fruitbomen dan het andere jaar. Goed snoeien helpt de oogst aanzienlijk.

Winter
Als de fruitgewassen kaal zijn geworden, is het tijd voor winterwerkjes zoals snoeien en aanbinden. Bij de druif moet dit al in december gebeuren. Kort na de jaarwisseling valt er in de tuin alweer nieuw leven te bespeuren; ook bij de vruchtbomen. De hazelaar bloeit het eerst. De hazelaar behoort tot de noten. Die worden ook tot de fruitgewassen gerekend. Al in januari kunnen de mannelijke bloemen, de katjes, wolken geel stuifmeel loslaten. Wie vruchten bewaart of verwerkt tot lekkere jams en sappen, kan daar ’s winters van genieten. Het zijn heerlijke herinneringen aan de zomer.

 

Fruitbomen op de volkstuin. Hier op complex Overkroeten.
Fruitbomen op de volkstuin. Hier op complex Overkroeten.

Toepassingen
Vruchtbomen en -struiken kunnen uitstekend als solitair worden gebruikt. Zo’n alleenstaande boom of struik zorgt voor opvallend accent in de tuin. Een haag van fruit kan ook; gemengd of juist van één soort. Een vruchtdragende pergola kan ook, denk maar eens aan de druif of de kiwi. Verder zijn veel, fruitsoorten geschikt om daarvan leibomen te maken. Ze kunnen dan als het ware plat tegen een muur of schutting groeien. Ze nemen op die manier weinig ruimte in; een ideale oplossing voor de kleine tuin. Een rijtje leibomen kan ook fungeren als een haag ‘op poten’, waar onder door kan worden gekeken. 
De meeste fruitsoorten laten zich goed combineren in een siertuin. Een appelboom (hoog- of halfstam) op het gazon is het hele jaar door fraai. Een druif die een terras beschaduwt, is zowel mooi, smaakvol én praktisch. Al zin in een fruittuintje?

DCIM100MEDIA
Aardbeien vallen ook onder fruit. Twee rijtjes goede planten leveren al snel een hoge opbrengst. Sommige soorten geven het hele seizoen door vruchten. Dat zijn de zogenaamde doordragers.

Planttips fruit
* Plant in het najaar na de bladval, of in het voorjaar voordat de   boom of struik begint uit te lopen.
* Zet bomen en struiken nooit dieper dan ze op de kwekerij hebben gestaan.
* Het grondwater moet minimaal 70 cm diep zitten.
* Maak een ruim plantgat; voeg compost toe, geen mest.
* Van een vruchtboom met een waarmerkstrookje of foto-etiket bent u zeker van het ras en de onderstam.

DSC_0006 10
Op elk complex loopt wel iemand rond met verstand van fruitteelt. Op deze foto Harry Saenen van complex Overkroeten (in 2012) die een groot deel van zijn leven in de fruitteelt gewerkt heeft en er alles van af weet. Hij deelde zijn kennis graag met zijn medetuinders. Zo leer je van elkaar.

Snoeitips fruit
Snoei niet te veel, alleen om de takken licht te geven.
Let bij het snoeien op behoud van de vorm (kroon, struik).
Prunus-soorten mogen alleen ’s zomers worden gesnoeid.
Druif in december snoeien, scheuten ’s zomers inkorten.
Dunnen is een deel van takken of vruchten verwijderen voor een betere belichting.