Categoriearchief: Imkers

Westerpark – twee nieuwe imkers

Begin deze maand zijn twee tuinierders van het BAT-complex Westerpark geslaagd voor hun diploma imker ofwel de Basiscursus bijen houden.
Na een cursus van een jaar, waarin zij vanaf mei ook ieder een eigen bijenvolk op de moestuin hebben staan, mochten zij 6 oktober hun diploma in ontvangst nemen op de BijenBoerderij te Strijbeek.
Wij feliciteren dan ook Angela en Michel met hun behaalde diploma!
 

Bijen op complex Wisselaar

Er was eens ……….
DSC00590DSC00562
Er was eens een bijenstal op het Tuinencomplex Wisselaar. Vanaf dit vroege voorjaar zoemden en gonsden de bijtjes daar al vanaf het ochtend gloren tot aan de avond schemering. Zij verzamelden water, nectar, stuifmeel en propolis en bestoven alle planten op hun weg terwijl zij dit deden. Dit tot grote blijdschap van alle tuinders aldaar.
DSC00563DSC00570

Het samenwerkingsverband tussen de bijtjes en hun mensen vrinden werd deze winter bedacht door Jozef en Werner die beide het idee hadden hoe geweldig het zou zijn om de bestuiving van hun fruitboomgaardje te helpen door middel van bestuiving door bijen. Zo gezegd zo gedaan werd het idee uitgewerkt en besloten deze NewBees de basiscursus bijenhouden te gaan volgen. Enkele maanden later arriveerde de eerste bijenvolken op het complex….
DSC00580DSC00588
Dit eerst jaar staat in het teken om de kleine jonge volkjes groot te laten worden zodat ze groot en sterk genoeg door de barre winter heen kunnen komen. Hierboven ziet u een kijkje hoe het er in één van de volkjes in de maand augustus uit ziet. De grootte van de volkjes en hun aantal kan nogal variëren. Imkeren is dynamisch en daarom zijn er soms veel volkjes en soms weinig volkjes te zien, zijn de kasten soms groot en soms ook weer klein….
DSC00578DSC00579
Langzaam maar zeker werken de bijen zich nu naar het einde van het seizoen toe. Hierboven kunt u zien dat er nu nog maar weinig nieuw broed word aangemaakt (boven en licht gekleurde gesloten cellen bevatten honing, in het midden met donkerder gesloten cellen bevatten larven en gesloten broed) en er dus ook minder bijen geboren worden. Máár…. de bijen die nu geboren worden leven dan wel weer langer, wel de hele winter tot aan het volgend voorjaar!
DSC00573DSC00574
En misschien…. misschien zijn er terwijl dit niet verwacht was dit eerste jaar ook al een paar raampjes honing te oogsten. Jozef houd hier een honingraampje vast die al gevuld en verzegeld is. De bijtjes verzegelen deze gevulde raten pas als de verhouding honing/water dusdanig is dat er geen gisting optreed en de honig dus goed is voor bewaring! Duimen dus….

DSC00577DSC00582

Bijen op het complex hebben een positieve waarde op de ecologie van het tuinieren en zijn daarbuiten als super-organisme gewoon briljant! Mocht u hier verder vragen over hebben of even een kijkje willen nemen spreek dan even 1 van de imkers (in opleiding) aan. Zij vertellen u hier graag meer over……