Categoriearchief: Boeken

Van alle tuinboeken zijn dit de meest inspirerende, leuke en educatieve exemplaren die ons zijn opgevallen.

Maartens moestuin boek

G0015200
Het boek met de DVD’s in de kaft.

 

DSC_0001
Lekker makkelijk kijken op je computer. Op de DVD’s tref je een menu aan waaruit je een uitzending kunt kiezen. Alle uitzendingen corresponderen met het boek zodat je daarna alles nog eens op je gemak kunt nalezen.

Keurig netjes kwam het boek, met twee DVD’s, in mijn brievenbus. ‘S-avonds nam ik meteen de tijd om er eens goed naar te kijken. Het is een prachtig boek vol inspirerende foto’s en teksten, maar de twee DVD’s vond ik nog wel het meest interessant. Vooral ook omdat de inhoud van het boek en de bewegende beelden met elkaar corresponderen. Wat je in het boek leest vind je terug op de DVD’s en dat maakt alles wel heel erg levendig.

Het boek leest als een woordenboek, maar dan met woorden die alles te maken hebben met de moestuin en de beleving daarvan, door Maarten ’t Hart. Van ‘aardappel’ tot ‘zwemvriendinnen’. Het is een opsomming van alles wat ook in de DVD’s zit. Geen gewoon tuinboek dus, maar meer een boek bij de DVD’s in plaats van andersom. Een mix van tuin-filosofie en tuin-wetenschap door elkaar. Geen doorsnee moestuin, maar Maartens moestuin.

Mij vallen al meteen een paar dingen op die ik niet aantref in andere tuinboeken. Bij Maarten mislukt wel eens wat. Dat is nieuw voor mij en heel herkenbaar. Geen enkel ander tuinboek of film laat dit zien. Daarmee scoort Maarten meteen punten, want alles wat hij laat zien is echt en heel erg herkenbaar. Je zou kunnen zeggen, ‘hij is een van ons’. Hierdoor wordt dit werk meteen ‘eigen’ en heel dicht op de huid van de werkelijke praktijk.

DSC_0004
Eten op de tuin. Alles direct vanaf de plant op je bord.

Een ander opvallend punt vind ik de wijze waarop hij de lijn van de moestuin naar de keuken doortrekt. Dat is iets wat ik ook doe en met mij vele medetuinders waar ik regelmatig mee ga eten op de tuin. Deze ontwikkeling is er een van de laatste jaren. Voorheen werd er alleen op tuinen gewerkt en nam men de groente mee naar huis om thuis te (laten) verwerken. Nu ga je op je eigen tuin heel gericht telen voor zo’n buiten-kook-feest. Met de rocket stove en een wok maak je de meest fantastische maaltijden op je eigen tuin en kun je er met je tuinvrienden van gaan genieten. Zo verkreeg ik ook de foto van Marjon die nu de hoofdpagina van onze site siert. Het was zo’n moment dat alles op de tuin geoogst kon worden en dat je bijna niet wist hoe je het op moest krijgen.

DSC_0003 5
Marjon (Hoff) aan de slag voor een nieuwe tuinmaaltijd op complex Overkroeten.

 

1077625_571258332920437_1519663063_o
Syl (de Nijs) bij een overvolle tafel met tuinproducten. Klaar om verwerkt te worden voor een overheerlijke tuinmaaltijd.

Maarten ’t Hart doet exact hetzelfde wat wij zo graag doen. Het boek en de DVD’s maken die lijn zichtbaar en je ziet, en leest, inspirerende ideeën die de beleving van je eigen tuin alleen maar verder vergroten. Hierdoor krijgt je tuin nog meer waarde dan die al heeft. Als je op je tuin gaat koken ga je vanzelf ook je teelt daaraan aanpassen. Je zet bijvoorbeeld wat extra spitskool, pepers en komkommers voor een Oosterse maaltijd en je richt een hoekje van je tuin in om er gezellig te kunnen gaan zitten om, met elkaar, zo ideaal mogelijk te kunnen gaan dineren. Zo veranderde de volkstuin van een strikte productietuin naar een meer levendige tuin waar je ook met je medetuinders eens een kop koffie kunt gaan drinken als je op de tuin aan het werk bent.

993630_571258636253740_1514333895_n
V.l.n.r. : ondergetekende van dit artikel, Bruce (van Deurzen) en Lex (Meima) aan de slag met de rocket stove op de tuin.

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat de volkstuin in populariteit is toegenomen. Niet voor niets verschijnen de laatste tijd steeds meer boeken en televisieprogramma’s over het beleven van een moestuin. Albert Heijn geeft moestuintjes weg en onze vereniging hanteert al enkele jaren een wachtlijst voor nieuwe tuinders. Leegstaande tuinen, ik kan me dat nog heel goed herinneren, komen niet meer voor. Er is dus zelfs een aantoonbaar tekort aan tuinen.

foto-2
Gedoe met rode kool die niet wil groeien. Hoe herkenbaar wil je het hebben?

Terug naar het boek en de DVD’s kan ik dit werk iedereen aanraden. Het is een mooie handleiding voor mensen die aan een volkstuin beginnen en ook een inspirerend werk voor hen die al vele jaren een tuin hebben. Voor de laatst genoemde groep is het boek heel herkenbaar en zal het niet leiden tot grote veranderingen en nieuwe inzichten. Inspirerend is het beslist. Ervaren tuinders zijn eigenwijs genoeg om niet van de eigen visie op tuinieren af te wijken maar kunnen wel veel opsteken van alles wat Maarten laat zien.

Bestellen van het boek gaat het makkelijkste via de VPRO web-winkel. Een kwestie van inloggen en bestellen. Gewoon doen, zou ik zeggen.

Moestuin inspiratie

10286766_10152884112378986_6966619666993846258_o

maartens-moestuin-9789047617419enkelhigh
“Niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord”

Nog even geduld, maar het goede tuinweer komt er spoedig aan. De zon gaat schijnen, de grondtemperatuur loopt op en menigeen is al aan het spitten en bemesten geslagen.

Voor iedereen die dit jaar een moestuin begint, en ook voor iedereen die er al lang een heeft, is dit boek een echte aanrader. Maartens Moestuin. Voor €24,95 (€26,90 inclusief verzendkosten) krijg je een pracht van een exemplaar thuisgestuurd inclusief twee DVD’s met in totaal 4 uur televisie over het runnen van een eigen moestuin. Voor beginners en voor ervaren tuinders is dit een geweldige bron van inspiratie.

hqdefault

Je kunt het boek bestellen bij de VPRO web-winkel of in de boekhandel (ISBN 9789047617419 / NUR 300 + 052).

IMG_3111 kopie

 

Aardbeienboek

A1

Eindelijk is het dan zover. Het lang verwachte ‘Aardbeienboek’ van Jan Robben is uit. Ik ontving een exemplaar per post met een leuke persoonlijke boodschap van Jan. Het is werkelijk een prachtig boek geworden en het overstijgt alle verwachtingen ruimschoots. Dit is niet zomaar een boek over aardbeien, beschouw het maar als de aardbeien bijbel.

A4

A3

A2

Ik zou er een lyrisch artikel over willen schrijven, maar ik weet niet of dat allemaal op onze BAT-site past. Daarom verwijs ik iedereen die meer over dit boek wil weten naar de speciale facebook pagina hiervoor. Wat ik nog wel kan schrijven is dat dit boek in geen enkele boekenkast van een zichzelf respecterende tuinder mag ontbreken.

Moestuin boek en DVD’s

winkelnieuwsbrief_19-09-14

Al meer dan dertig jaar kweekt ’t Hart uiteenlopende soorten groenten. Hij leerde het moestuinieren van zijn vader en grootvader en leeft en eet zoveel mogelijk van eigen grond. Dat is volgens ’t Hart de grootste luxe die een mens hebben kan: ‘Niks is lekkerder dan een aardappeltje uit de klei in eigen tuin, zo uit de grond op het bord.’ Tien weken lang draait elke aflevering om verschillende groenten die gevolgd worden van zaad tot oogst.
Het bijhorende boek bevat een rijk geïllustreerd door auteur Nienke Denekamp samengesteld ABC van Maartens moestuin met tal van tips en weetjes.
Boek + 2 dvd’s • Formaat: 25,4 x 19,8 cm • Kijkduur: circa 4 uur • ISBN 9789047617419 / NUR 300 + 052

Voor meer info VPRO-winkel
Verschijningsdatum: oktober 2014

 

Aardbeienboek

Lambada_Jan

Voor wie echt alles over aardbeien wil weten is er nu interessant nieuws. Jan Robben (ja, die van de aardbeienacademie) heeft een boek geschreven over zijn grote passie. Het aardbeienboek. De werkelijke titel houdt hij nog even geheim. Wie zo’n boek alvast wil bestellen kan intekenen op de intekenlijst.

Wie meer over de aardbeienacademie wil weten kan even een kijkje nemen op de site van Jan Robben. www.aardbeienacademie.nl

Overigens zijn er ook tal van soorten en rassen aardbeienplanten te koop in de campuswinkel. Je moet daarvoor wel naar Oirschot of bestellen via internet.