Alle berichten van Hugo Linskens

Jubileum Wedstrijd POMPOEN en ZONNEBLOEM kweken


Op een aantal complexen zien we elk jaar weer tuinders die proberen elkaar de loef af te steken met het kweken van grote pompoenen en zonnebloemen.

In het kader van ons 100-jarig jubileum organiseren we een wedstrijd voor wie de grootste pompoen en de hoogste zonnebloem kweekt op hun moestuin.

Te winnen zijn waardebonnen van de Intratuin t.w.v. 100,-
50,- en 25,- euro. Uiteraard zullen de winnaars met foto een plaats krijgen op onze website.

OPEN DAG 100 JAAR B.A.T.

OPEN DAG
Zaterdag 23 juni 2018, van 10:00 – 16:00 h.

In het kader van het 100-jarig bestaan van onze vereniging nodigen wij u van harte uit om een kijkje te komen nemen op een of meerdere van onze gezellige volkstuincomplexen. Kinderen zijn uiteraard ook van harte welkom.

Dezelfde passie en bezigheid schept een band, of je nu jong bent of oud, man of vrouw. Onze leden zijn een vrolijke mix van mensen van verschillende afkomst en culturele achtergrond. Samen tuinieren is samen (laten) groeien.

Voor meer informatie zie onze speciale webpagina ‘100 JAAR B.A.T.’ die alle verdere details geeft van de geplande activiteiten en festiviteiten.

Dhr. P. Mackenbach met pensioen

Vanaf zaterdag 7 oktober 2017 kon onze tuinvriend Piet Mackenbach – van het complex Geeren Noord – gaan genieten van zijn pensioen. De middag ervoor hadden we met ons drieën (Wim, Rene en Riet)  honderden ballonnen opgeblazen (zie de foto’s). Door het slechte weer moesten de balonnen een nacht in het tuinhuis van Wim logeren. De volgende morgen om 08:00 uur zijn Rene en Wim begonnen om de ballonnen naar de tuin van Piet over te hevelen en de slingers op te hangen. Piet was door zijn vrouw naar zijn tuin gelokt onder het mom van tomaten halen, “want dan hoef ik niet naar de winkel want die ons zijn veel lekkerder”. Op het complex was Piet aangenaam verrast en vond het schitterend (zie zijn grote glimlach en de bijbehorende foto’s). De voorpret was leuk en toen we het gezicht van Piet zagen waren de blaren van het dichtknopen van de ballonnen, snel vergeten.  Nog vele plezierige tuinjaren met elkaar toegewenst.
Door: Riet Serier

Bijen op complex Wisselaar

Er was eens ……….
DSC00590DSC00562
Er was eens een bijenstal op het Tuinencomplex Wisselaar. Vanaf dit vroege voorjaar zoemden en gonsden de bijtjes daar al vanaf het ochtend gloren tot aan de avond schemering. Zij verzamelden water, nectar, stuifmeel en propolis en bestoven alle planten op hun weg terwijl zij dit deden. Dit tot grote blijdschap van alle tuinders aldaar.
DSC00563DSC00570

Het samenwerkingsverband tussen de bijtjes en hun mensen vrinden werd deze winter bedacht door Jozef en Werner die beide het idee hadden hoe geweldig het zou zijn om de bestuiving van hun fruitboomgaardje te helpen door middel van bestuiving door bijen. Zo gezegd zo gedaan werd het idee uitgewerkt en besloten deze NewBees de basiscursus bijenhouden te gaan volgen. Enkele maanden later arriveerde de eerste bijenvolken op het complex….
DSC00580DSC00588
Dit eerst jaar staat in het teken om de kleine jonge volkjes groot te laten worden zodat ze groot en sterk genoeg door de barre winter heen kunnen komen. Hierboven ziet u een kijkje hoe het er in één van de volkjes in de maand augustus uit ziet. De grootte van de volkjes en hun aantal kan nogal variëren. Imkeren is dynamisch en daarom zijn er soms veel volkjes en soms weinig volkjes te zien, zijn de kasten soms groot en soms ook weer klein….
DSC00578DSC00579
Langzaam maar zeker werken de bijen zich nu naar het einde van het seizoen toe. Hierboven kunt u zien dat er nu nog maar weinig nieuw broed word aangemaakt (boven en licht gekleurde gesloten cellen bevatten honing, in het midden met donkerder gesloten cellen bevatten larven en gesloten broed) en er dus ook minder bijen geboren worden. Máár…. de bijen die nu geboren worden leven dan wel weer langer, wel de hele winter tot aan het volgend voorjaar!
DSC00573DSC00574
En misschien…. misschien zijn er terwijl dit niet verwacht was dit eerste jaar ook al een paar raampjes honing te oogsten. Jozef houd hier een honingraampje vast die al gevuld en verzegeld is. De bijtjes verzegelen deze gevulde raten pas als de verhouding honing/water dusdanig is dat er geen gisting optreed en de honig dus goed is voor bewaring! Duimen dus….

DSC00577DSC00582

Bijen op het complex hebben een positieve waarde op de ecologie van het tuinieren en zijn daarbuiten als super-organisme gewoon briljant! Mocht u hier verder vragen over hebben of even een kijkje willen nemen spreek dan even 1 van de imkers (in opleiding) aan. Zij vertellen u hier graag meer over……