Alle berichten van admin

Cursus ecologische moestuin

flyer moestuincursus 2015_drukklaar met aangepaste data

Beste leden en andere vrienden van Velt Tilburg-Breda,
Ook dit jaar geven we op twee locaties in onze omgeving moestuincursussen.
We zijn weer te vinden in Hilvarenbeek en Breda. Alle cursusdagen vallen in oktober en november. Zo ben je precies op tijd klaargestoomd voor het volgende jaar ecologisch tuinieren. Vorig jaar hebben we gemerkt dat de cursussen erg nuttig zijn en dat er mooie vriendschappen uit voort zijn gekomen. Geef je dus snel op!
In de bijgevoegde flyer vind je de nodige informatie.
Ook nietleden zijn welkom. Voel je vrij om deze flyer door te sturen naar iedereen die hier interesse in zou kunnen hebben.
Opgeven kan (zo snel mogelijk) bij Wil Wouters via wilwouters118@gmail.com.

Zelf tomatenzaad winnen

Door Rob Beijersbergen van Henegouwen.
Complex wisselaar

Het is als amateur tuinder leuk als je zelf je tomatenzaden winnen voor het volgende jaar. Het is niet moeilijk maar dit kan echter alleen als de tomaten ras vast zijn, dus geen hybriden. Als je tenminste de zelfde soort tomaten wilt hebben, want bij hybriden weet je nooit wat de terugslag is van de kruising. Deze hybriden worden aangemerkt met F1 en zijn hiervoor dus ongeschikt.

Tomatenzaad oogsten  (1k)

Wat heb je nodig:
. Een mesje
. Een plastic eierlepeltje
. Een glazen potje met deksel.
. En wat overrijpe tomaten.
. Zeef

Tomatenzaad oogsten  (3k)

Snij de overrijpe tomaten door en schep met het eierlepeltje de zaden er uit.

Tomatenzaad oogsten  (6k)

Verzamel de zaadjes in een potje en doe er, ongeveer een kwart water bij.

Tomatenzaad oogsten  (8bk)

Doe de deksel op de pot (tegen de stank) en zet dit geheel op een lichte plaats.
Laat dit geheel ongeveer een week fermenteren zodat de zaden loskomen van het vruchtvlees.

Tomatenzaad oogsten  (9k)

Na een week de zaadjes opvangen door de pot door een zeef leeg te gooien en de zaadjes laten drogen door ze op een gladde ondergrond te leggen.

Tomatenzaad oogsten  (10ak)

Als de zaadjes heel goed gedroogd zijn kan men ze in een potje of een envelop doen
met daar op vermelden:
. Wat voor zaad het is
. De naam van de plant
. soort
. Oogstdatum
. En eventueel uit welke catalogus de moederplant komt.

In de krant

krant

Zalig zijn zij die een krant hebben. In dit geval BN/De Stem. Dan begin je je ochtend met een mooi verslag over de open dag van de tuinders van Wisselaar. Geen echt nieuws, voor ons, maar wel heel leuk om te lezen en te zien. Menig Bredanaar weet weer dat we als vereniging bestaan en wie nog nooit op een van onze tuinen is geweest weet nu wat er zich achter die hekken afspeelt, waar ze elke dag voorbij fietsen.

Open dag

G0015341
Oud BAT-voorzitter Willy Willemsen

 

Zonovergoten was het niet, deze vroege zomerdag van 2015, maar zonnig was de stemming beslist. De open dag op complex Wisselaar was erg gezellig en inspirerend.

G0025348
Om een idee te geven wat hier zoal groeit en bloeit.

 

Bij binnenkomst zie je al meteen een tafel vol tuinproducten, stoelen en tafels vol hapjes en drankjes en heel veel pratende leden van andere complexen die deze dag aangrepen om elkaar eens te ontmoeten. Zo ook onze oud voorzitter Willy Willemsen en het voltallige hoofdbestuur van onze vereniging.

DSC_0012
Het huidige BAT bestuur. Pierre Engelen staat er niet op maar kwam er wat later bijstaan.

 

De kersen worden rood en de asperges gaan dood, maar er valt nog veel oogst te zien en te proeven. Dat is voor collega tuinders bepaald geen nieuws maar voor de buurtbewoners wel. Een aardige mevrouw van een paar huizen verderop vraagt zich hardop af hoe het kan dat je zo veel groente kan telen op zo’n tuintje. Het assortiment komt aardig overeen met dat van Albert Heijn en dat verbaasd haar. Mij verbaast het dat er nog mensen rondlopen die dit niet weten, maar ik behoor ook tot een trotse vereniging van Bredase volkstuinders die nauwelijks oog heeft voor het groente aanbod van de supermarkt.

DSC_0010
Feest rondom het prachtig verbouwde tuinhuis.

 

Ik kom heel wat bekenden tegen en loop mee om te kijken naar de prachtige kas van Hugo Linskens, die straks de BAT-site van me gaat overnemen, waar hij een pracht van een bevloeiingssysteem heeft staan voor zijn verschillende soorten pepers. Het is een nieuw systeem, speciaal voor in de kas, wat ik nog niet eerder gezien heb en ik zie ook hoe goed het werkt.

En ik bekijk de wonderbaarlijk mooie tuin van Toon, die een heel mooie combinatie heeft gemaakt van een siertuin en een moestuin. Het is een grote tuin met veel verrassende plekjes en zelfs een grasveldje met glijbaan voor de kleinkinderen onder de fruitbomen.

DSC_0004
De tuin van Toon. Althans een derde deel daarvan.

 

En ik zie overal collega tuinders staan praten op de tuinen over alles wat met tuinieren te maken heeft. Je zou denken dat je ooit wel eens uitgepraat raakt over plantjes en bloemetjes maar niets is minder waar. Dat is nou het leuke van bij elkaar op visite gaan. En daar is zo’n dag ook voor bedoeld.

DSC_0008
Bij elkaar op de tuin kijken en zien hoe een ander het doet.

 

Eigenlijk zouden alle complexen dit soort dagen moeten organiseren. Verspreid over het jaar, zodat we makkelijk bij elkaar langs kunnen komen om te kijken hoe het er op een ander complex aan toe gaat. Dit is beslist een idee voor de toekomst, maar nu was het vooral genieten bij de tuinders van Wisselaar. Hopelijk volgend jaar weer een open dag.

Bijenvolk op de tuin

WP_20150601_005

Op complex Ypelaar streek laatst een compleet bijenvolk neer in het appelboompje van Jan (Faber). Zo’n boompje ziet er dan meteen anders uit en je laat het wel uit je hoofd om er nog even naar toe te lopen. De boom, vol bijen, van Jan vormde op dat moment meteen een probleem op de tuin.

WP_20150601_017
Ika van Beest

Maar op complex Ypelaar hebben we een ervaren imker rondlopen, mits die niet op vakantie is, en die is juist dolblij met zo’n bijenvolk. Wilma, onze imker op Ypelaar, was met vakantie en Jan zat opgescheept met een zoemende appelboom. Maar geen nood. Ika van Beest, een vriendin van Wilma, en eveneens imker, werd gebeld en zo kwam het hele bijenvolk die zelfde dag nog in een kast terecht.  En dat heeft zo zijn voordelen. Bijen op de tuin zorgen voor bestuiving van de gewassen en daar doe je, als tuinder, natuurlijk je voordeel mee. Maar nog belangrijker is dat bijen het nog steeds erg moeilijk hebben met overleven.

WP_20150601_011

Door het gebruik van zeer schadelijke gifsoorten, die o.a. door Monsanto en Bayer geproduceerd worden op een industriële schaal, sterven volkeren massaal en wereldwijd af in gebieden waar intensieve landbouw bedreven wordt. Op een volkstuinen complex, waar werken met gif zo goed als tot het verleden behoort, maken bijen meer kans om te overleven en zorgen ze gelijk voor de bestuiving van onze gewassen.

Jos Gubbels, van complex Plaswijk, vertelde ons dat al een paar jaar geleden in een filmpje dat we speciaal hierover voor de leden van de BAT maakten (zie hieronder).

Lang niet alle tuincomplexen hebben plaats voor zo’n mooi bijenkotje, zoals Jos dat heeft op Plaswijk, maar vaak kun je vast wel ergens een of twee kasten plaatsen op een complex. Op complex Ypelaar hebben we daar een stukje tuin voor opgeofferd. We zijn daar dan ook verzekerd van een uitstekend bestuiving van de gewassen.

Krijg je te maken met een bijenvolk dat op je tuin neerstrijkt, bel dan een imker. Die weet er altijd raad mee. Maar je zou ook kunnen overwegen om zelf een cursus bijenhouden te volgen. Je kunt dan de imker van je eigen tuincomplex worden en, behalve zorgen voor bijen op de tuin, ook nog bijenhoning kunnen verkopen aan je medetuinders. Zo snijdt dan het mes aan alle kanten en buig je een probleem om tot een zegen.

Ingezonden door Hermien Oomens

March against Monsanto

march-against-monsanto-home

Monsanto is een van de grootste producenten van landbouwgif, genetisch gemanipuleerde gewassen, bewerkte zaden en tal van andere bedenkelijke producten, maar ook een bedrijf dat patenten tracht te verwerven op ons voedsel. Broccoli, bijvoorbeeld, is hun eigendom. Zij kunnen, en willen, het telen van eigen groente op den duur bij wet laten verbieden en krijgen zo greep op ons gehele assortiment aan voeding.

Dat dit niet onopgemerkt bleef lag voor de hand. Aanvankelijk kon niemand geloven dat een dergelijk Orwell-achtig scenario werkelijkheid kon worden. Totdat duidelijk werd dat dit geen fantasie of droom was maar keiharde werkelijkheid. Een opstand tegen Monsanto was het gevolg. Wereldwijd gaan mensen de straat op om te protesteren tegen deze praktijken en hopen zo hun overheden aan te sporen tot een krachtig optreden tegen dit bedrijf.

En niet zonder succes. Door deze protest marsen werd de politiek in Europa wakker geschud en verhinderde het Europees hof, onlangs nog, dat Monsanto juridische claims kon leggen op een verbod van de gevaarlijkste vergiften die ons, via grootschalige landbouw en kleinschalige bestrijding van onkruid (Roundup) kon verzieken.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de site van Greenpeace.

Anna Veraart, een van onze leden van complex IJpelaar, wees ons op een aanstaande mars te Eindhoven. Over de gehele wereld worden dergelijke marsen georganiseerd en wij, als tuindersvereniging, kunnen daar alleen maar volmondig achter gaan staan. We hopen ook dat veel leden gehoor geven aan de oproep om in opstand te komen tegen dit levensgevaarlijke bedrijf.

Velt viert feest

0001Ng

Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, Vier dit jaar feest. Alles hierover lees je in het pdf wat je kunt openen als op de bovenstaande afbeelding klikt. Maar voor wie niet weet wat Velt is geef ik hieronder enige uitleg vanaf hun site.

1. Wat doet Velt?

Je wil tuinieren zonder gif, ontspannen in een natuurrijke tuin en genieten van lekkere, milieuvriendelijke gerechten. Kortom, je kiest voor een ecologisch leven. Velt – Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren – inspireert en helpt je graag je ecologische levensstijl te ontwikkelen in tuin, keuken en daarbuiten.

2. Wat biedt Velt burgers en professionals die aan de slag gaan met het aanleggen of in beheer nemen van groen?

Velt biedt praktische informatie, mooie en kwaliteitsvolle publicaties (Handboek Moestuinieren, Stappen naar een ecologische tuin, Lekker ecologisch! …), boeiende vormingen (De ecologische moestuin, Een tuin om van te smullen …), opgemerkte campagnes (Zonder (pesticiden) is gezonder) en een bruisend verenigingsleven (120 lokale afdelingen in Vlaanderen en Nederland). Daarnaast hebben we heel wat expertise over samentuinen.

Ingezonden door  Wilma Rasink.